hirdetés
hirdetés

Megújuló energia

Új fordulat: rekordméretű szélturbina épül Kínában

A gazdaságosság jegyében épít precedens nélküli méretekkel rendelkező offshore szélturbinát egy MingYang Smart Energy elnevezésű, kínai cég.

hirdetés

Példátlanul hatalmas offshore szélturbina koncepcióját mutatta be egy MingYang Smart Energy nevű, kínai vállalat. A GE Haliade-X-re keresztelt monstrumánál is nagyobb, beszédes kódjelű MySE 16.0-242 papíron 16 megawattos teljesítménnyel dolgozik, magassága pedig eléri a 242 métert. Több mint 25 esztendős élettartama alatt egyetlen példány évi 80 gigawattóra áram megtermelésével elméletileg 20 000 háztartás energiaigényét tudja majd kielégíteni.

A terebélyes szerkezet három, 118 méter hosszú lapátjának 46 000 négyzetméteres „munkaterülete” hat futballpályánál is nagyobb.

Forrás: MingYang Smart Energy

A mind nagyobb szélturbinák létrehozását célzó törekvések fő hajtóereje, hogy az ilyen gépek méretével párhuzamosan szemlátomást a hatékonyságuk is növekszik. A MySE 16.0-242 rotorjának átmérője például csak 19 százalékkal hosszabb a gyártó MySE 11.0-203 nevű modelljének turbinájáénál, mégis 45 százalékkal több villamos energiát lehet előállítani vele.

A kiterjedtebb lapátok előnye továbbá, hogy alkalmazásuk mellett ugyanazon kapacitást kevesebb turbina telepítésével, azaz olcsóbban lehet elérni.

A hírek szerint az MySE 16.0-242 hiánytalan prototípusának megjelenésére 2022-ig még mindenképpen várni kell, és csak 2023-ban fogják beüzemelni az egységet. A szélkerék kereskedelmi bevezetésére 2024 első felében kerülhet sor.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: New Atlas)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés