hirdetés
hirdetés

Energetika

Csúcstechnológiás erőművet avattak Dunaújvárosban

A Hamburger Hungária, a Prinzhorn Csoport tagja ma ünnepélyesen felavatta a dunaújvárosi papírgyár területén épített új erőművet. A 45 milliárd forintos (150 millió eurós) befektetéssel épült erőmű lehetővé teszi, hogy a Hamburger Hungária teljes körűen, a létező legmagasabb hatásfokkal hasznosítsa az ország összes csomagolópapír-hulladékát –  nagyrészt a termékgyártásban, illetve energetikailag.  

hirdetés

 „Üzletünk a környezet, ezért az új erőmű nem csak a Hamburger Hungáriát szolgálja. Általa Magyarország mostantól teljes körűen képes hasznosítani az összes magyarországi csomagolópapír-hulladékot, valamint nagy mennyiségben egyéb szortírozott éghető hulladékokat és más megújuló energiaforrásokat is. Ennek eredményeképpen Magyarország jelentősen növelheti megújuló energiaforrásokat hasznosító képességét, mindez pedig hozzájárulhat ahhoz, hogy hazánk teljesítse a hulladékanyagok felhasználására vonatkozó Európai Uniós kötelezettségét” – mondta el Bencs Attila, a Hamburger Hungária ügyvezető igazgatója.

A magyar papírgyártás vezető képviselője, a Prinzhorn Csoport három hazai vállalata – a hulladékpapírt visszagyűjtő Duparec, a hullámalappapírt gyártó Hamburger Hungária és a hullámpapír dobozokat gyártó Dunapack – tevékenysége által egy olyan hosszútávon is fenntartható, környezettudatos körfolyamatot hoz létre, melynek során innovatív csomagolási megoldásokat állít elő hulladékpapírból. A saját erőmű megépítésével a Prinzhorn Csoport ezt a körfolyamatot teszi teljessé, növelve versenyképességét a regionális és európai piacokon.

„Az elmúlt években végrehajtott mintegy 430 millió eurós beruházásainknak köszönhetően Dunaújváros, és így Magyarország Európa egyik papírgyártási központja lett” – mondta Cord Prinzhorn, a Prinzhorn-csoport vezérigazgatója. „Az itt gyártott csúcsminőségű csomagolóeszközök 80 százalékát – mintegy 75 milliárd forint értékben – Kelet-Közép-Európába, részben a csoporthoz tartozó 14 másik országban működő társvállalatainknak exportáljuk. Európai versenyképességünk a nagy energiahatékonyságú és alacsony költségű megoldásokon múlik, és az új erőmű üzembe helyezésével biztosítjuk vezető helyünk megszilárdítását” – tette hozzá Cord Prinzhorn.

A Hamburger Hungária új erőműve kiemelkedő hatásfokkal termel (fotó: Hamburger Hungária)
A Hamburger Hungária új erőműve kiemelkedő hatásfokkal termel (fotó: Hamburger Hungária)

A 45 milliárd forint (150 millió euró) értékű, kapcsoltan hőt és villamos energiát előállító erőmű szilárd tüzelőanyagokat, többek között a papírgyártás során keletkező hulladékokat, valamint biomasszát és szenet használ fel. A csúcstechnológiát képviselő létesítmény olyan mennyiségben termel hő- és villamos energiát, amely a papírgyár működtetéséhez szükséges, és biztosítja a korábban lerakókba kerülő termelési hulladék hasznosítását is. Az erőmű kapacitása felhasznált tüzelőanyagban mérve 172 MW, előállított hőben és villamos energiában kifejezve pedig 158 és 42 MW. Azáltal, hogy az erőmű mintegy 1 százalékkal fogja csökkenteni az ország függőségét az importigényes földgáztól, növeli az önellátást és végső soron a Magyarországon létrejött hozzáadott értéket. 

Az energiatermelés hatásfoka kiemelkedően magas, 75 százalékos az erőműben, ami a hagyományos villamos erőművekhez képest több mint kétszeres hatékonyságot jelent, ezáltal feleannyi energiát használ fel. A kedvező tüzelőanyag-összetétellel együtt több mint harmadával csökkenti a gyár szén-dioxid-kibocsátását. A környezetterhelés minimalizálása érdekében az erőműben a legmodernebb füstgáztisztító berendezések üzemelnek, így a működés a környező települések lakosai számára szinte észrevétlen marad.

Az új erőmű új munkahelyek teremtésével is jelentősen hozzájárul a környék gazdaságának erősödéséhez: az építkezés időszakában a beruházás átlagosan 300 főnek adott munkát, míg üzembe helyezést követően mintegy 60 közvetlen munkahelyet biztosít. Ezzel a Prinzhorn-csoport munkavállalóinak száma Dunaújvárosban meghaladja az 550-et. Az erőmű ezen felül számos további Dunaújváros környéki és magyarországi vállalkozás szolgáltatásait is igénybe veszi.

(forrás: Hamburger Hungária/GyártásTrend)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés