hirdetés
hirdetés

Épületautomatizálás

Testreszabott szerelvények

A Hager cég a vizsgálóberendezéseinek automatizálásakor a Murrelektronik moduláris, decentrális és kompakt Cube67-rendszere mellett teszi le a voksot.

hirdetés

Ha valaki egy házban vagy lakásban új elektromos szerelvényeket szeretne beépíteni vagy a régieket felújítani, az szinte biztosan találkozik a Hager márka termékeivel és megoldásaival. A vállalat az egész világon piacvezető specialista az épületautomatizálás és az elektromos szerelvények területén.

Nemcsak a Hager értékesítési szervezete található meg az egész világon, de minden kontinensen van gyártó üzeme is. Ezekben a legmagasabb minőségi standardok alapján folyik a gyártás. Nem kerül kereskedelembe olyan alkatrész, amelynek a működőképességét előtte ne vizsgálták volna meg részletekbe menően. Ezekhez a tesztekhez első osztályú vizsgálóberendezésekre van szükség.

Ha magasak az igények, a legjobb megoldás, ha a saját kezünkbe vesszük a dolgot. Ezért a Hager maga gyártja a termékei bevizsgálásához szükséges gépeket és berendezéseket. Az ezzel foglalkozó csapat említésre méltó szaktudással rendelkezik, és Obernai-ben, Franciaország keleti részén található városban dolgozik.

Adatátvitel és áramvezetés egyetlen rendszerkábelben
Adatátvitel és áramvezetés egyetlen rendszerkábelben

A kapcsolószekrénytől az interfészig

A vizsgálóberendezések automatizálásakor arra a kérdésre, hogy milyen az optimális installációs koncepció, a Hager csapata számára a legnagyobb kihívást az jelenti, hogy nincs két egyforma gép. Mindig új és újabb szempontokat kell figyelembe venniük. A különböző termékeken a legkülönfélébb minőségi jellemzőket és funkciókat kell ellenőrizni. Az egész világon megtalálható gyáraikban, ahol a vizsgálóberendezéseket alkalmazzák, elvárások széles skáláját fektetik le, amit figyelembe kell venni.

Az installációknak csak néhány területét lehet visszatérő minták alapján kialakítani. Nem egyszerűsíti a feladatot az sem, hogy az IO-sűrűség folyamatosan nagyon magas, a hely azonban szűkös. Ezenkívül fontos, hogy a gépeket rövid idő alatt kell legyártani, mert a Hager-csoporton belül nagy a kereslet a nagy teljesítményű és megbízható vizsgálóberendezések iránt, és az új termékbevezetések ciklusa szigorúan ütemezett és kötelező érvényű. Az installációs koncepciók szempontjából ez azt jelenti, hogy rendkívül rugalmasnak kell lenni – a Hager illetékesei ezért úgy döntöttek, hogy a Murrelektronik moduláris, decentrális és kompakt Cube67-rendszerét fogják alkalmazni.

Lényeges előny: a rugalmasság

Az első számú előny abban áll, hogy a Hager a Cube67-rendszernél sok különböző IO-modulból választhat. Igény szerint négy- vagy nyolccsatlakozós komponenst építenek be az installációba. Némelyik gépbe M12-csatlakozós modulok kerülnek, a Hager gyakran választja a különösen kompakt M8-csatlakozós modulokat is. Ezzel helyet takarítanak meg, és lehetővé válik sok IO-pont összegyűjtése kis helyen.

A modulokat közvetlenül a szenzorok és aktorok mellett – a folyamat közepén – helyezik el, például a pneumatikusan meghajtott egységeken vagy a megfogókon. A villamosmérnökök onnan kötik össze a szenzorokat és az aktorokat a legrövidebb vezetékekkel, amivel csökkenthető a telepítési ráfordítás, és költség takarítható meg.

A második előny a Hager számára a portok többfunkciós kialakítása. A villamosmérnökök minden csatlakozónál eldönthetik, hogy bemenetként vagy kimenetként kívánják használni. Azaz a standard modulokból „testreszabott”, vegyes modulokat csinálhatnak, amivel be tudják gyűjteni egy modul közvetlen környezetéből a szenzorok és az aktorok jeleit is. A többfunkciós kialakításnak köszönhetően a különböző modulváltozatok számát és a szükséges modulok számát összesen is csökkenteni lehet, ezzel költségek, hely és installációs ráfordítás takarítható meg. Emellett a Hager villamosmérnökei a Cube67 szelepsziget-csatlakozókkal (többpólusú csatlakozók) egyszerűen közvetlenül a helyszínről tudják vezérelni a szelepeket.

A modulokat közvetlenül a szenzorok mellett helyezik el
A modulokat közvetlenül a szenzorok mellett helyezik el

Egy vezeték az adatokhoz és az áramellátáshoz

A Hager számára fontos előnyt jelentett, hogy a Murrelektronik Cube67-rendszerének moduljait csak egyetlen rendszerkábel köti össze a buszcsomóponttal. Emellett az egyik modultól a másikig „fűzik” a vezetéket. A kialakítás csillagtopológia szerint történik, és maximális rugalmasságot biztosít. A rendszerkábelen keresztül történik az adatátvitel, és a szenzorok és aktorok áramellátása is – nem szükséges tehát két külön kábelt vezetni a modulokhoz. Ezzel a villamosmérnökök lényegesen egyszerűbb installációt tudnak kialakítani. Csak feleannyi vezetékre van szükségük, arról nem is beszélve, hogy így összességében kevesebb helyet igényel a vezetékek lefektetése. Éppen a kábelvezető láncokban, ahol gyakran kifejezetten szűk a hely, ez nagy előnyt jelent.

A Murrelektronik Cube67-rendszerkábelét előkonfekcionáltan szállítja a Hagernek, pontosan a szükséges hosszúságban. Nem kell tehát még csatlakozókat szerelni a kábelre, ennek pedig két előnye van: a Hager időt spórol, és a vállalat biztos lehet abban, hogy egy egész sor lehetséges hibaforrást kizárt, mivel a Murrelektronik előkonfekcionált vezetékeinek működőképességét még a gyártási folyamatban 100 százalékosan ellenőrzik.

Folyamatos rendelkezésre állás

A Hager gépeinek gazdaságosságánál nagy jelentősége van a folyamatos rendelkezésre állásnak. A hibákat ugyanis gyorsan kell felfedezni és megszüntetni. Ehhez a villamosmérnökök a Cube67-rendszer széles körű diagnosztikai lehetőségeit használják, ami megkönnyíti a karbantartó munkatársak számára a helyszínen, hogy megtalálják a probléma okát, elemezzék, és megfelelő intézkedésekkel megszüntessék.

A Hager gyáraiban dolgozó technikusokat az Obernaiben dolgozó kollégák tanítják be. Ha a várakozásokkal ellentétben egy bonyolultabb probléma adódna, akkor az obernai-i csapat interneten keresztül távoli hozzáféréssel „becsatlakozhat”.

A „Profibusról Profinetre” technológiaváltást a Hagernél dolgozó illetékesek már évekkel ezelőtt sikeresen meglépték. Azaz a „protokollváltás rendszerváltás nélkül” koncepciónak köszönhetően lehetővé vált a buszcsomópontok egyszerű cseréje, és a berendezések ezzel készen álltak egy magasabb rendű Profinet-rendszerben való használatra. A buszcsomópont alatti struktúra változatlan maradt. A dokumentációs és programozási igény, de az olyan belső folyamatok, mint a beszerzés vagy a készletezés ráfordításigénye is nagyon csekély.

A Hager még most is profitál a Murrelektronik koncepciójából. Míg a gépek és berendezések 80 százaléka fel van készítve a Profinet-rendszerbe való bekapcsolásra, 20 százalék továbbra is Ethernet/IP környezetben működik tovább. Itt is az érvényes, mint a buszrendszerről való átállásnál Ethernetre: egyszerűen csak ki kell cserélni a buszcsomópontot – és az ismert elvek alapján lehet folytatni.

(Cikkünk eredetileg a GyártásTrend Magazin októberi lapszámában jelent meg.)

(forrás: Murrelektronik/GyártásTrend)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés