hirdetés
hirdetés

Megújuló energia

Szélmalomharc: Dél-Korea az élre törhet

Február 4-én a világ legnagyobb tengerre kihelyezett szélerőmű-komplexumának megépítésére írt alá egy 43 milliárd dolláros megállapodást a dél-koreai kormány.

hirdetés

Dél-Korea saját energiaforrásokban meglehetősen szűkölködik, és áramigényének 40 százalékát jelenleg is importszénre alapozott energiatermeléssel elégíti ki. Mun Dzsein, az állam elnöke tavaly 2050-et jelölte meg a karbonsemlegesség elérésének helyi határidejeként, de a politikus egyszersmind az atomenergiát is száműzné az országból.

Mind ennek fényében már jobban érthető, hogy február 4-én miért is írt alá egy 43 milliárd dolláros (jelenleg nagyjából 12 700 milliárd forintos) megállapodást a világ legnagyobb tengerre kihelyezett (offshore) szélerőmű-komplexumának megépítésére a dél-koreai kormány. Ha a „turbinatelep” megvalósul, hétszer nagyobb lesz a jelenleg legterjedelmesebb szélerőműfarmnál. A jelenlegi tervek alapján a kivitelezésnek 2030-ig kellene befejeződnie.

Forrás: 123rf

A Sinan-megye partjai mellé megálmodott komplexum maximális kapacitása 8,2 gigawatt lesz, ami nagyjából hat atomerőművével megegyező teljesítmény.

Amint arra Mun is rámutatott, nem elég, hogy offshore szélenergia szempontjából Dél-Korea földrajzi helyzete rendkívül előnyös, de az ország a releváns technológiákat illetően is éllovasnak számít.

A projekt kivitelezésére irányuló szerződést különböző regionális önkormányzatokat, óriási magánvállalatokat és a KEPCO nevű villamosenergia-szolgáltatót is beleértve 33 szervezet írta alá.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: Interesting Engineering)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[267036] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés