hirdetés
hirdetés

Energetika

Sokkal olcsóbb megoldás a hálózati áram eltárolására

Jutányosabban alkalmazható membránt fejlesztettek ki az elektromosság elraktározását szolgáló akkumulátorokba.

hirdetés

A megújuló energia eltárolásához a legtöbb tudós az ún. folyadékáramos (flow) akkumulátorok kifejlesztését tartja az ideális megoldásnak. Az ilyen esetekben egy tartálynyi, folyékony elektrolitban raktározzák el az elektromosságot. A gond az, hogy a lakosság áramigényét fedező energiahálózatokhoz méretezett szinten az ilyen technológiák méregdrágák.

A Berkeley kutatói egy megfizethető akkumulátormembrán kifejlesztésével próbálják áthidalni ezt a nehézséget.

A membrán az akkumulátor azon része, amely elkülöníti egymástól a katódot és az anódot.

A hagyományos üzemanyagcellák fluortartalmú membránt használnak, de ezek a membránok drágák, és nem folyadékáramos akkumulátorokhoz fejlesztették ki őket. A kutatók AquaPIM-nek (aqueous-compatible polymers of intrinsic microporosity) nevezett polimerekből most kifejezetten a folyadékáramos akkumulátorok számára hoztak létre egy új membránt.

Fotó: Marilyn Sargent/Berkeley Lab

Az AquaPIM membránok számos különféle akkumulátortípushoz felhasználhatók, és stabilabb, hosszabb élettartamú üzemanyagcellákat lehet létrehozni a segítségükkel. Mindennek tetejében az új típus jelentősen olcsóbb a fluoros polimermembránoknál, amelyek ára olykor akár az akkumulátor költségének 15-20 százalékát is kiteheti.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: Engadget)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[246001] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés