hirdetés
hirdetés

Villamos energia

Párával feltölthető elemek

A Tel Aviv Egyetem egyik tudóscsapata arra a megállapításra jutott, hogy a levegőben lévő nedvesség akár megújuló energiaforrásként is szolgálhat.

hirdetés

A levegőben terjengő párával feltölthető akkumulátort hoztak létre a Tel Aviv Egyetem tudósai.

„A víz egy nagyon különleges molekula. [Ez az anyag] képes arra, hogy molekuláris ütközések során elektromos töltéseket közvetítsen a molekulák között. A súrlódáson keresztül ilyen módon egyfajta statikus elektromosság létrehozására is képes.” – magyarázza egy közleményben a kísérletekben részt vevő Colin Price, a környezet- és földtudományok professzora.

Forrás: 123rf

A vízmolekulák nemcsak más vízmolekulákhoz tudják továbbítani az elektromos töltéseket, súrlódás útján különböző fémfelületek villamosítására is képesek. Kísérleteik folyamán a tudósok két fémlemez alkalmazásával egy miniatűr akkumulátort készítettek, és a levegő nedvességtartalmának növelésével megpróbálták feltölteni az elemet.

A pára mennyiségét egy bizonyos szint fölé emelve körülbelül 1 voltos feszültséget sikerült gerjeszteni a lemezek között. A standard AA elemek 1,5 voltosak, így a szerzők úgy vélik, hogy a felfedezésük akár a pusztán a levegő páratartalmával feltölthető elemek jövőbeli gyártásának is megágyazhat.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: Study Finds)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[255591] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés