hirdetés
hirdetés

Mezőgazdaság

Növénytermesztés színezett napelemek alatt

Egy nemzetközi kutatócsapat kifejlesztett egy „agrivoltaikus” rendszert, amellyel a mezőgazdasági termelők környezetbarát módon növelhetik meg a profitjukat.

hirdetés

Egy egyesült királyságbeli-olasz tudóscsapat kitalálta, miként lehetne speciális kialakítású, színezett napelemekkel a talajfelszín egyazon darabkáját napenergia-termelésre és növénytermesztésre egyidejűleg felhasználni.

A narancssárga árnyalatú napelemek a fény áramfejlesztéshez szükséges hullámhosszait elnyelik, a termények kibontakozását elősegítő sugarakat pedig áteresztik magukon.

A feltalálók azt állítják, hogy az új rendszerrel magasabb tápanyagtartalmú növények termesztése mellett az agrártermelők a gazdaságaikból több profitot tudnának kicsikarni.

A panelek egész konkrétan a fényspektrum narancssárga és vörös sávjait engedik át az alájuk plántált terményeknek – a kék és a zöld tartomány sugarai azok, amelyeket az elektromosság előállítása céljából megtartanak maguknak.

Forrás: Cambridge-i Egyetem

A nappanelek alkalmazása mellett egy észak-olaszországi üvegházban bazsalikomot és spenótot termesztettek a szakemberek. Bár a terméshozam a szabványos üvegházakban általában tapasztalható szintnél alacsonyabb volt, az „agrivoltaikus” rendszer használata a hagyományos technológiáknál így is jövedelmezőbbnek mutatkozott.

A növények nagykereskedelmi globális piaci ára és az olasz nemzeti hálózatba történő villamosenergia-visszatáplálás helyi tarifája alapján a megtermelt spenót és az előállított áram összesen 35 százalékkal ért többet, mint a szokványos üvegházban termesztett spenót egymagában. A bazsalikom esetében csak 2,5 százalékkal bizonyult nyereségesebbnek a megközelítés.

Ez a tetemes különbség annak köszönhető, hogy a bazsalikom nagyjából ötször drágább a spenótnál.

Az eredmények tehát azt mutatták, hogy a terméshozam-csökkenés miatt az agrivoltaikus panelek használata az olcsó termények esetében a legjövedelmezőbb.

A színezett napelemeket bemutató tanulmányukat a kutatók az Advanced Energy Materials nevű folyóiratban jelentették meg.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: Interesting Engineering)
hirdetés
Hozzászólások (1 db)
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
#
Sziasztok! Eszméletlen ez az „agrivoltaikus” rendszer. Magyarországon beszerezhető a színezett napelem? A https://assixintersolar.com/ - on néztem ki a leendő
napelemeimet, de ha elérhető az agrivoltaikus panel, akkor kombináltan alkalmaznám. Megoldható a kombinált működtetés is? Előre is köszönöm a segítséget!
Cik[259479] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés