hirdetés
hirdetés

Atomerőmű

Modernizálják a paksi atomerőmű generátorait

A GE Power Services sikeresen korszerűsítette a paksi atomerőmű 5. generátorának forgórészét is. A projekt egy több éves szolgáltatási megállapodás része, amelynek célja, hogy meghosszabbítsa a 2000 MW beépített áramtermelő kapacitással rendelkező atomerőmű generátorainak élettartamát, és javítsa megbízhatóságukat.

hirdetés

A 2013-ban indult és 2021-ig tartó, 5,1 millió euró (mintegy 1,5 milliárd forint) értékű megállapodás értelmében a GE újítja fel az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. négy reaktorblokkjához (Paks 1-4-es blokkok) kapcsolódó nyolc darab, egyenként 250 MW teljesítményű, Ganz gyártmányú generátort, valamint egy tartalék generátort. A most befejezett projekt keretében az ötödik forgórész felújítása történt meg. A projekt ütemezése szerint a GE évente egyet újít fel az 1982 és 1987 között üzembe helyezett generátorok közül.

„A paksi atomerőmű számára végzett projekt is igazolja a GE képességét és felkészültségét más gyártók generátorainak karbantartására, valamint felújítására – mondta Pascal Schweitzer, a GE erőműszerviz-üzletágának európai regionális igazgatója. – Örömmel veszünk részt a paksi generátor-korszerűsítési projektben, amelynek célja, hogy az erőmű 20 évvel megnövelt élettartamának ideje alatt biztosítsa a magyarországi villamosenergia-termelés több mint felét.”

Generátor forgórésze javítás közben (forrás: GE)
Generátor forgórésze javítás közben (forrás: GE)

„A paksi atomerőmű generátorai forgórészeinek sikeres felújítása hozzájárul a 2000 MW névleges teljesítményű erőmű termelési biztonságának, illetve rendelkezésre állásának javításához – mondta Kiss Csaba, a GE Power Services ügyvezető igazgatója. „A mostani megbízás sikeres teljesítése megalapozhatja a paksi atomerőmű által tervezett további fejlesztésekben és felújításokban való részvételt, illetve a nukleáris alapú villamosenergia-termelés magyarországi kapacitás-fenntartási munkálataiban való közreműködést is” – tette hozzá az ügyvezető igazgató.

A paksi atomerőműben négy, orosz gyártmányú, VVER-440 típusú nyomott vizes reaktor üzemel. Az 1-es blokk üzemidejét 2032-ig, a 2-es blokk üzemidejét 2034-ig, míg a 3-as blokkét 2036-ig hosszabbították meg.

A berendezések felújítását a GE budapesti generátor-szervizműhelyében, magyar szakemberekkel és magyar alvállalkozók bevonásával végezte el. A generátor nagy fordulatszámon történő kiegyensúlyozása a vállalat lengyelországi, Wroclawban működő üzemében történt.

(forrás: GE/GyártásTrend)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés