hirdetés
hirdetés

Villanyszámla-csökkentés az élelmiszergyártásban

Modern eszközök a fenntarthatóságért

Az élelmiszeripar általános automatizálási szintje messze elmarad az egyéb iparágakban tapasztalttól, leginkább az elavult géppark használatának következményeként, sokszor ugyanis nehéz a vezetőség felé megindokolni egy modernizálást és ennek költségvonzatát. Az alábbiakban megmutatjuk, igenis lehet úgy fejleszteni, hogy ezzel növeljük a gazdaságosságot.

hirdetés

A magyar élelmiszeripar számos kihívással küzd nap mint nap. A változó időjárás a termény, míg a termény az állattenyésztés költségét növeli folyamatosan, és így tovább. A magyar gyártóknak emiatt kiemelt figyelmet kell fordítaniuk a feldolgozás/gyártás minden szakaszára. Az igazán innovatív berendezések beszerzése általában csak a multik kiváltsága. A gyártástechnológiák korszerűsítése viszont bár régi téma, ennek ellenére a vásárlók csak ritkán számolnak hosszú távú előnyökkel egy beszerzés kapcsán.

Költségmegtakarítás okosan 

Beruházási költséghely, karbantartási költséghely. Ezeket a kifejezéseket minden beszerző, projektmenedzser vagy gyártástervező mérnök ismeri. De melyik a fontosabb, melyiket kell jobban átgondolni? Alighanem mindkettőt.

Az EU villamosenergia-fogyasztásának 50 százaléka villanymotorokból adódik. A villamos energiát mechanikus vagy termikus energiává alakító eszközök számának növekedésével arányosan nő a villanyszámla. Az energiaköltségek növekedését talán a szállítópályákon és egyéb mozgást végző berendezéseken látható villanymotorok számából lehetne a legkönnyebb kiszámolni. Egy közepes méretű gyárban ez akár több millió forint is lehet. Mi lenne, ha ennek 20-30 százalékát megtakarítanánk?

Technológiák, melyek csökkentik a hajtástechnikában használt eszközök által termelt villanyszámlát
Technológiák, melyek csökkentik a hajtástechnikában használt eszközök által termelt villanyszámlát

Villanyszámla-csökkentő technológiák

Hatásfokuk nemcsak a villanymotoroknak van, hanem az invertereknek és a hajtóműveknek is. A hatásfok a mechatronikában a felvett villamos teljesítmény és a leadott mechanikus teljesítmény hányadosát jelenti. Például egy 0,37 kW teljesítményű, frekvenciaváltóval ellátott, csigakerekes hajtóműves motor esetén a frekvenciaváltó hajtóműves motor esetén a frekvenciaváltó < IE1 hatásfokú motor cos φ = 0,6~0,7 és csigás hajtómű cos φ = 0,5~0,85.

Ezen számok alapján könnyen meglehet, hogy a 370 W felvett teljesítmény fele kárba vész, mire a hajtómű kimenetére ér. Ennek köszönhetően a tizenöt éves vagy annál idősebb rendszerek jellemzően túlméretezettek, így jóval nagyobb a fogyasztásuk is.

Egy konkrét példa

A villanyszámla-csökkentési lehetőségekkel kapcsolatban nehéz általánosítani, mivel minden gyártás más és más. Kiindulásképpen feltételezzünk egy S1 folyamatos üzemben használt motort, szállítópályás alkalmazásban. Tegyük fel, hogy a motor ideálisan méretezett, különböző mechanikai és villamos kialakításban elérhető. Az éves villamosenergia-fogyasztásra, nagyjából 60 Ft/kWh ipari áron, 250 munkanappal számolva, az alábbi értékek jönnek ki:

Mint látható, egy hajtóműves motornál fontos szerepet játszik a motor és a hajtómű hatásfoka is. A fenti számítások szerint akár kilenc hónap megtérüléssel is számolhatunk a nagy hatásfokú eszközök felárán. Amennyiben figyelembe vesszük, hogy egy kúpkerekes hajtóműves motor 12-15 éves élettartammal rendelkezik, könnyen kiszámolható, hogy ez idő alatt motoronként akár 300-800 000 forintot is megspórolhatunk. Önnél hány motor van? 

(A cikk eredetileg a FoodTechline Magazin 2019-es lapszámában jelent meg.)

(forrás: Lenze/GyártásTrend)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés