hirdetés
hirdetés

Minden eddiginél olcsóbb a zöld hidrogén előállítása

A hidrogénről, mint lehetséges energiaforrásról már egy ideje szó van a műszaki-tudományos közéletben. Sorsát az dönti majd el, hogy sikerül-e biztonságosan megfelelő mennyiségben előállítani, tárolni és a felhasználási helyre, illetve eszközökbe továbbítani. A termeléssel kapcsolatban viszont már most hallhatunk ígéretes technológiákról.

hirdetés

Az olaszországi Enapter vállalat anioncserélős membrántechnológiája (AEM) a cég szerint számottevően hatékonyabb, mint a PEM-technológia (protoncserélő membrántechnológia). Ez nemcsak a termelt mennyiség szempontjából érdekes kérdés, hanem a beruházás pénzügyi mutatói és a megtérülésszámítás tekintetében is releváns.

Az új elektronizáló technológia energiahatékonyabb, mint a már ismert módszerek. Erre pedig szükség is van, mert a vállalat 2050-re a globális hidrogénszükséglet 10 százalékát kívánja előállítani.

Az AEM ötvözi a többi technológia előnyeit, ezáltal olcsóbb és hatékonyabb, mint az egyes módszerek külön-külön. A költségcsökkentést elsősorban a tápegységen és a leválasztó lemezeken érik el, utóbbiakból ugyanis nincs szükség olyan ellenálló titánium darabokra, mint a PEM esetén. Mivel nem kell nagy töménységű elektrolitoldatot használni, a technológia olcsóbb, stabilabb és biztonságosabb az elődjénél.

A vállalat ezzel lehetőséget lát abban is, hogy olyan eszközt fejlesszen, amely kereskedelmi forgalomba hozható, és szélesebb körben elérhetővé teszi a zöld hidrogén előállítását.

(forrás: Recharge)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés