hirdetés
hirdetés

Megújuló energia

Mikor térül meg egy napkollektor?

A Hajdu Ipari Parkban EU-s források bevonásával létesített innovációs központ új szolgáltatása, hogy meteorológiai állomással végzett mérésekkel kiszámíthatóvá teszik a napelem- és napkollektoros rendszerek megtérülési idejét.

hirdetés

A Hajdú-Bihar Megyei Gazdasági és Munkaadói Egyesület által működtetett téglási Innovációs és Szolgáltató Központ új szolgáltatása, hogy meteorológiai állomással végzett mérésekkel meghatározzák a napsugárzásból nyert megújuló energia hatékonyságát az időjárás függvényében. A kapott eredmények kiszámíthatóvá teszik a napelem- és napkollektoros rendszerek megtérülési idejét, vagyis megbízható adatokat szolgáltatnak a mérnöki tervezéshez és kivitelezéshez.

Termelődött napenergia 1 négyzetméterre vetítve
Termelődött napenergia 1 négyzetméterre vetítve

A mérések december 11-től kezdődően a napi hőmérséklet, a szélsebesség és a páratartalom rögzítését is magukba foglalják. A 2014. december 11. és 2015. január 12. közötti időszakra vetítve (lásd ábránkon) a mért adatok alapján kimutatható, hogy l négyzetméterre vetítve l nap alatt kWh-ban mennyi napenergia termelődött, illetve termelődhetett volna megújuló energiaforrás alkalmazásával. Egy vállalkozás vagy magánszemély számára értékes információ, hogy ebben az időszakban – például – egy telepített 20 négyzetméter hasznos felületű napelem vagy napkollektor mennyi energiát termelt, így megtérülése mikorra várható. Az érdeklődőknek az adatokat ingyenesen rendelkezésükre bocsátják.

(forrás: Hajdu)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[162578] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés