hirdetés
hirdetés

Energiatárolás

Megépítik Európa legnagyobb energiatároló üzemét

Az elektromosság elraktározására kialakított, gigantikus „akkumulátorok” kardinális szerepet játszhatnak a szénmentes jövő megteremtésében.

hirdetés

Egy, a kriogén (a mélyhűtött, folyékony levegős) energiatárolásban úttörő, Highview Power nevű cég azt tervezi, hogy nemsokára felépíti Európa legnagyobb energiatároló üzemét. Észak-Angliában, egy leszerelt hőerőmű helyén húzhatják fel a létesítményt.

A CRYOBattery elnevezésű üzem kapacitása 50 MW/250 MWh lesz.

Amint azt Javier Cavarda, a Highview Power vezérigazgatója elmondta, a technológia ugyanaz lesz, mint amit egy slough-i kísérleti üzemben, illetve később, egy manchesteri demonstrációs erőműben már bemutattak.

Ez a módszer a megújuló energiaforrásokból megtermelt, ám felhasználatlanul maradt energiával először is cseppfolyósítja a levegőt, majd pedig egészen addig, amíg áramhiány nem keletkezik, el is raktározza azt. Amikor beüt az „energiaínség”, az üzemben megkezdik a folyékony levegő elpárologtatását és ez a szétterjedő gáz lendíti mozgásba az áramtermelésre hivatott turbinákat.

Forrás: Highview Power

A jelenlegi, hasonló célú akkumulátortechnológiákkal szemben a CRYOBattery akár hetekig is el tudja tárolni az energiát, és az építtető prognózisa alapján a várható élettartama 30-40 év lesz.

Cavarda szerint a cég izgatottan vág neki első, egyesült királyságbeli, kereskedelmi célú projektjének. A Highview Power vezetője úgy látja, hogy a gigantikus léptékű, hosszútávú energiatárolás alkalmazásának kulcsfontosságú szerepe lehet a tökéletesen szénmentes jövő megteremtésében.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: The Engineer)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés