hirdetés
hirdetés

Energetika

Megatávvezetéket épít az ABB Indiában

A több mint 1800 km-es új összekötő távvezeték 80 milliónál is több ember számára biztosítja az áramellátást.    

hirdetés

Az ABB – együttműködésben az indiai országos villamosenergia-hálózat üzemeltetőjével, a Power Grid Corporation of India Limiteddel (Powergrid) – 640 millió dollár értékű megaprojekt kivitelezésére kapott megbízást. A projekt keretében a cég olyan nagy teljesítményű távvezeték-összeköttetést szállít, amely több mint 80 millió ember biztonságos áramellátást képes biztosítani. A Raigarh-Pugalur-távvezeték 800 kV-os ultranagy feszültségű egyenáramú (UHVDC) rendszer, amely a közép-indiai Raigarh-t köti össze a dél-indiai Tamil Nadu államban található Pugalurral.

1830 km-es hosszával a távvezeték a világ leghosszabb ilyen létesítményei közé tartozik majd. A több mint hat nagy erőmű energiatermelésével vetekedő 6000 megawattos teljesítményével a távvezeték több mint 80 millió indiai áramszükségletét tudja majd fedezni. A hő- és szélenergiát integráló kétirányú távvezeték több ezer kilométeres távolságban lévő, nagy energiaigényű fogyasztási központokba szállítja majd az áramot, és olyan időszakokban is javítja a déli régió áramellátásának biztonságát, amikor a szél ereje gyenge. A távvezeték másik feladata, hogy tiszta energiát szállítson északra, amikor a szélerőművek többletenergiát állítanak elő.   

800 kV-os ultranagy feszültségű egyenáramú (UHVDC) távvezetk-rendszer kiépítésében vesz részt az ABB Indiában (forrás: ABB)
800 kV-os ultranagy feszültségű egyenáramú (UHVDC) távvezetk-rendszer kiépítésében vesz részt az ABB Indiában (forrás: ABB)
           

 „Az ország jelentős növekedési ütemének támogatására az indiai kormány kiemelt prioritásnak tekinti az ország energiafogyasztási centrumainak elektromossággal való megbízható ellátását. Az India ipari fejlesztése mellett magát már több mint egy évszázada elkötelező, a helyi gyártásban erős jelenlétére támaszkodó ABB ezzel az új távvezetékkel az energetikai forradalom előnyeit szállítja az szubkontinensre. A legmodernebb UHVDC technológiánkkal intelligens és megbízható módon nagy távolságokon keresztül megteremthető a megújuló és hagyományos áramellátás közötti egyensúly” – mondta Ulrich Spiesshofer, az ABB vezérigazgatója.

Az ABB a HVDC technológia szállítása terén komoly referenciával rendelkezik Indiában, ahol 25 évvel ezelőtt, 1989-ben a Vindhyachal projekt keretében vezette be a technológiát. A Raigarh-Pugalur távvezeték építése az ABB hatodik HVDC projektje Indiában.

A HVDC távvezetékek jól szolgálják a földvédelem ügyét is, mivel az alternatív megoldáshoz képest egyharmad a helyigényük.  Ebben az esetben megközelítőleg 244 négyzetkilométernyi területet sikerül megkímélni, amely Bengaluru területének közel egyharmadával, illetve Kuala Lumpur teljes területével egyenlő.  A megaprojektben olyan technológiák is alkalmazásra kerülnek, amelyek segítségével minimálisra csökkenthető az átviteli alállomások helyigénye. 

(forrás: ABB/GyártásTrend)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés