hirdetés
hirdetés

Technológia

Márciusban indul a Solar Impulse

Március elején kezdődnek és július végéig tartanak az öt hónapra tervezett, a Föld megkerülését célzó Solar Impulse repülések. A világ első napenergiával hajtott repülőgépének bázisa Abu Dzabiban, az Egyesült Arab Emírségek fővárosában lesz, a gép innen indul, és ide fog visszaérkezni világ körüli útjáról.  

hirdetés

A gép elrepül a Perzsa-öböl sivatagai felett, majd a veszélyes indiai monszunt kikerülve átrepül a kínai nagy fal felett; ezt az etapot két óceán feletti átkelés követi (a két átkelés közt egy „álom” pihenőt tartanak Amerikában), majd visszatérnek az indulás helyére, a Perzsa-öbölbe. A Solar Impulse jelenleg az Abu Dzabiból induló repülőút etapjainak egyeztetését végzi. A gép a 2015 júliusára tervezett Abu Dzabiba történő visszatérése előtt leszáll majd Ázsiában, az Egyesült Államokban, Dél- és Észak-Európában, valamint Észak-Afrikában is. 

Forrás: Shutterstock
Forrás: Shutterstock

A tervezett út hossza 35 ezer kilométer, amit nagyjából 500 óra alatt terveznek teljesíteni a gépet vezető pilóták, Bertrand Piccard és André Borschberg. A Föld körüli utat 5 hónap alatt, 10 etapban teljesíti majd a két pilóta, akiket egy 60 fős csapat támogat.

A Solar Impulse projekt az energiahatékonyság, a fenntartható közlekedés és a megújuló energiaforrások fejlesztésében élenjáró ABB innovációs és technológiai együttműködésével valósul meg. Az ABB és a Solar Impulse szívügyének tekinti a megújuló energiaforrások hasznosítását, ezért folyamatosan olyan új és kreatív módszerek kifejlesztésén dolgozik, amelyek hozzájárulnak a jövő energiával kapcsolatos kihívásainak újszerű megoldásához. Mindkét cég jelentős technológiai fejlesztésekkel büszkélkedhet a megújuló energia felhasználók számára történő átalakítása terén, valamint az energiatárolás területén is.

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés