hirdetés
hirdetés

Szuperszámítógép

Lendületet vesz a fúziósreaktor-építési projekt

Hadrendbe állítják a programban részt vevő szuperszámítógépek eddigi legnagyobb teljesítményű tagját.

hirdetés

Egy négy petaflopos Cray XC50 számítógép „személyében” Japán még idén beüzemeli a fejlett magfúzió-kutatásban részt vevő szuperkomputerek zászlóshajóját. A gépezet a National Institutes for Quantum and Radiological Science (QST) intézetben fogja megkezdeni a munkát, és a helyi magfúziós tudomány, illetve az ITER (egy nagy ívű nemzetközi erőfeszítés egy magfúziós erőmű létrehozására) támogatása lesz a feladata.

A QST egyelőre anonim rendszere összességében még csak nem is a világ legnagyobb teljesítményű Cray XC50 szisztémája (pillanatnyilag a svájci Nemzeti Szuperszámítási Központ „Piz Daint" becenevű berendezése birtokolja az előkelő címet).

A magfúziós kutatásban részt vevő „mesterséges matekzsenik” között viszont ő viszi a prímet.

Forrás: Engadget

Több mint ezer európai és japán kutató nyer majd hozzáférést a plazmafizikára és fúziósenergia-számításokra optimalizált rendszerhez.

Mamoru Nakano, a Cray Japan munkatársa szerint a komputer gyorsasága és integrált szoftverkörnyezete erősíteni fogja a QST infrastruktúráját, és a kutatók számára lehetővé fogja tenni a felfedezésekhez szükséges idő lerövidítését.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: Engadget)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés