hirdetés
hirdetés

Elektromosság

Lehűlésenergia

Egy kaliforniai fejlesztésű szerkezet az éjszaka lezajló termikus folyamatok kihasználásával tud előállítani villamos energiát.

hirdetés

Világszerte a napelemek egyre szervesebb részévé válnak az emberek mindennapjainak. Az ilyen táblák az áramtermelés egyik igencsak tiszta eszközének számítanak, de azért így is rendelkeznek hiányosságokkal. Jelentős gyengeségük például, hogy éjszaka hasznavehetetlenek.

Kaliforniai tudósok egyik új találmánya éppen ezt a hiányosságot tudja áthidalni, amikor is kimondottan a fényszegény napszak adottságait használja fel elektromosság előállítására.

A találmány (Fotó: Aaswath Raman/UCLA)

A készülék a sugárzó lehűlés nevű folyamatot használja – az egyes objektumok ennek a processzusnak köszönhetően bocsátanak ki hőt napnyugta után. Az eszköz felső és alsó része ezt a meleget egyenetlen sebességgel engedi szabadjára magából. A felső rész gyorsabban hűl le, mint az alsó. A szerkezet egy termoelektromos generátor segítségével ezt a hőmérséklet-különbséget alakítja át villamos energiává.

Az igazat megvallva a találmány egyelőre csak halvány teljesítményt tud felmutatni, de állítólag további fejlesztésekkel még határozottan lehet majd javítani a hatékonyságán.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: Industry Tap)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés