hirdetés
hirdetés

Zöld energia

Légből kapott elektromosság

A University of Massachusetts Amherst szakemberei kieszeltek egy megújulóenergia-termelő technológiát, amely túl reménykeltő ahhoz, hogy igaz legyen.

hirdetés

Puszta levegőből tudnak áramot fejleszteni a University of Massachusetts Amherst tudósai. Jun Yao villamosmérnök és Derek Lovley mikrobiológus Air-gen nevű találmányukkal képesek a mutatványra. Minthogy az Air-gen levegőből táplálkozik, az eszköz számára az energiaforrás (földi körülmények között) gyakorlatilag kifogyhatatlan és szüntelenül rendelkezésre áll.

Air-gen (Forrás: University of Massachusetts Amherst)
Air-gen (Forrás: University of Massachusetts Amherst)

Az egész rendszer lelkét egy két elektróda közé helyezett, fehérje-nanocsőből készült hártya képezi. Amikor ez a hártya az atmoszférából magába szív egy kis vízpárát, a két elektróda között villamos energia keletkezik. A fehérje-nanocsövek elektromos vezetőképessége és felületi kémiája a nanocsövek közötti finom pórusokkal párosítva teremtik meg az áramfejlesztés előfeltételeit.

Forrás: University of Massachusetts Amherst
Forrás: University of Massachusetts Amherst

A jelenlegi Air-gen eszközök kicsi elektronikus szerkezetek működtetésére már most is alkalmasak. A kutatók pillanatnyilag a készülék kereskedelmi léptékű gyártását próbálják megszervezni, vagyis ideális esetben az Air-gen értékesítése már a közeljövőben megkezdődhet.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: Interesting Engineering)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[250134] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés