hirdetés
hirdetés

Energiaszegénység

Összefogás az európai áramforráshiány leküzdéséért

A Schneider Electric és a European Policy Centre elindította közös kezdeményezését az energiaszegénység visszaszorításáért.

hirdetés

Az energiamenedzsment és az automatizálás nemzetközi szakértője Schneider Electric és a King Baudouin Alapítvány támogatásával létrehozott, független, nonprofit kutatóközpont European Policy Centre bejelentette az Energy Poverty Task Force kezdeményezés elindítását. A munkacsoport feladata az energiaszegénységgel kapcsolatos problémák lehetséges megoldásainak feltárása az Európai Unió területén. A 2016. január 26-án, Brüsszelben tartott alakuló ülésen részt vett Maroš Šefčovič, az Európai Bizottság energiastratégiáért felelős alelnöke is.

A Schneider Electric, a társadalmi felelősségvállalás mellett elkötelezett vállalatként 2013-ban Energy Access néven programot indított a fejlett gazdaságokban jelentkező energiaszegénység leküzdésére. Ennek megvalósítása érdekében három egymást erősítő területre – az oktatásra, a beruházásokra és a technológiai fejlesztésekre – összpontosítja erőforrásait. A vállalat folyamatosan kutatja, hogyan tudná ezen törekvéseit a leghatékonyabb módon megvalósítani, ezért az energiaszegénységgel foglalkozó munkacsoport részeként és a European Policy Centre-rel karöltve munkálkodik az áramforrások hiányának európai szintű megszüntetésén. Mindezek előmozdításaként a társaság egy tanulmányt tett közzé Az energiaszegénység megoldása Európában: a kezdeményezések és a megoldások értelmezésecímmel.

A probléma (áram)forrása

Az energiaszegénység a fejlett gazdaságok azon lakosait érinti, akik nem jutnak hozzá az alapvető hétköznapi háztartási energiaszükségletük kielégítéséhez (például a fűtéshez, a világításhoz vagy a főzéshez) szükséges energiaforrásokhoz. A nehézséget az alacsony jövedelmek, a magas villamosenergia-árak, valamint az épületek kedvezőtlen energiamegoldásainak együttes negatív hatása idézi elő. A francia nemzeti energiaszegénységi felügyelet kimutatásai szerint a probléma a francia lakosság közel 20 százalékát érinti. Az Energiaklub és a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) együttműködésében készült Energiaszegénység Magyarországon című 2014-es tanulmány szerint a hazai háztartások 10–21 százaléka tekinthető energiaszegénynek. A jelenség elleni küzdelem a fejlett gazdaságokban ma ugyanolyan globális probléma, mint az áramellátás biztosítása a fejlődő országokban. A megoldás részeként egyrészt emelni szükséges az emberek mindennapi életszínvonalát, miközben konkrét megoldásokat kell kínálni a klímaváltozás megfékezésére is.

Világszerte az energiaszegénység felszámolásáért

A vállalat saját alapítványán keresztül is számos projektet indított útjára az energiaszegénység elleni program jegyében. 2015 novemberében a Schneider Electric Foundation csatlakozott a King Baudouin Alapítvány által Belgiumban létrehozott platformhoz, amelynek keretében a vállalat és jótékonysági szervezetének tagjai konkrét energiagazdálkodási megoldásokat kínálnak az érintett belga családok számára.

Forrás: Shutterstock
Forrás: Shutterstock

Tavaly szeptemberben a Schneider Electric Foundation és a társadalmi innovátorokat tömörítő legnagyobb szervezet, az Ashoka Társadalmi innováció az energiaszegénység leküzdésére címmel felhívást tett közzé. A projekt olyan új, a társadalom számára hasznos ötletek kidolgozására irányult, amelyek javíthatják hat európai ország (Belgium, Franciaország, Nagy-Britannia, Olaszország, Lengyelország és Csehország) több millió lakosának életszínvonalát. A két partner 2015. december 7-én mutatta be a 14 győztest, akik kezdeményezésük kifejlesztéséhez közvetlen anyagi támogatást kaptak.

A csoport a 2014-es franciaországi Solar Decathlon Europe versenyen mutatta be a La Varappe munkaerő-közvetítő ügynökséggel együttműködésben a Szociális lakásokat mindenkinek projekthez kapcsolódó, fenntartható és innovatív szociális lakhatási koncepcióját, amellyel 40 százalékos költségmegtakarítás érhető el a hagyományos épületekhez képest. A vállalatcsoport azt kívánta bizonyítani az elgondolással, hogy lehetséges moduláris, könnyen szállítható, mégis kényelmes és fenntartható módon működő lakásokat biztosítani az arra rászorulóknak. A vállalatcsoport által fejlesztett konténerlakások teljes mértékben újrahasznosíthatók, és a nagyobb energiahatékonyságot biztosító megoldásoknak köszönhetően kevesebb energiát használnak.

(forrás: Schneider Electric/GyártásTrend)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés