hirdetés
hirdetés

Automatizálás

Korszerűbb energiarendszer a világ legforgalmasabb repülőtérének

A korszerűsített vezérlőrendszer irányítja majd a bővülő energetikai rendszert a dubaji nemzetközi repülőtéren.

hirdetés

Az energetika és az automatizálás terén egyaránt szakértő ABB fogja korszerűsíteni a világ legforgalmasabb nemzetközi repülőterének, a Dubaji Nemzetközi Repülőtérnek (DBX) az energiahálózatát kiszolgáló SCADA felügyeleti, vezérlő és adatgyűjtő rendszert. A rendszer korszerűsítése keretében sor kerül a központi számítógépek cseréjére, valamint az ABB legújabb verziójú hálózatkezelő szoftvere, a Network Manager telepítésére is. A korszerűsített rendszer a helyszínen már meglévő eszközökhöz (fejgépek – RTU, mezőgépek, főelosztószekrények) fog csatlakozni, és növeli a villamosenergia-hálózat üzemi megbízhatóságát és hatékonyságát, amelynek segítségével lehetővé válik a repülőtér jelentős bővítése is.

Az ABB az első SCADA rendszert 2004-ben szállította a DBX számára, azonban a SCADA által felügyelt hálózat nagysága azóta ötszörösére nőtt. A teljesítmény növelése, illetve a szállított termékek szélesebb skálája mellett a magas szintű szolgáltatások között ott lesz majd a nagy hatásfokú, valós idejű riasztás és az eseménykezelés is. Az ABB SCADA megoldása közös energiaelosztási automatizálási rendszert biztosít, és közel 100 000, a teljes energiahálózatot átfogó jelforrás adatjeleit képes valós időben kezelni.

A jelenlegi rendszerbe illesztendő helyszíni érzékelők folyamatosan felügyelik az energiarendszerhez kapcsolódó valós idejű adatokat, az operátorok számára pedig olyan adatelemzést szolgáltatnak, amely segíti a döntéshozatali folyamatokat és a műveletek optimalizálását.

Magasabb szintű automatizálásra törekednek (forrás: ABB)
Magasabb szintű automatizálásra törekednek (forrás: ABB)

„A korszerűsítés biztosítja majd az energiaelosztó hálózat magasabb szintű automatizálását, illetve olyan megbízható és hatékony energiaellátást teremt a világ legforgalmasabb repülőtere számára, amelyet az erőforrások optimalizálása és az üzemzavarok minimális szintre csökkentése jellemez – mondta Claudio Facchin, az ABB Energetikai Hálózatok divízió vezetője. – A hálózatautomatizálás, valamint a még jobb ügyfélkiszolgálás érdekében a szoftverportfoliónkban rejlő lehetőségek kihasználása fontos elemeit alkotják Next Level stratégiánknak is, amely nagy hangsúly helyez a dolgok, szolgáltatások és emberek internetjének alkalmazására."

A dubaji a világ legnagyobb nemzetközi utasforgalmát bonyolító repülőtér. Az itt felszálló gépek utasai a világ több mint 260 pontjára utazhatnak. A DXB fontos csomópont szerepet tölt be a nemzetközi légi árufuvarozásban is. 2014-ben a repülőtér utasforgalma 70 millió fő volt, a teherforgalma pedig elérte a 2,4 millió tonnát.

A SCADA rendszer komplex rendszerek távoli felügyeletét és vezérlését teszi lehetővé. Adatgyűjtő rendszerrel is kombinálható. Az ilyen kombinált rendszerrel információkat lehet gyűjteni távoli berendezések állapotáról. Ezek a számítógép-alapú rendszerek lehetővé teszik az ipari, az infrastrukturális és a létesítményalapú folyamatok ellenőrzését és vezérlését. A SCADA rendszert széles körben használják olyan alkalmazásokban, mint például a villamosenergia-szállítás és -elosztás.

(forrás: ABB/GyártásTrend)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés