hirdetés
hirdetés

Fenntarthatóság

Környezetbarát tervezés és fenntarthatóság

Írásunkban a fenntarthatatlanság fenyegető kísértetét elemezzük, és azt, hogy milyen pozitív lépéseket tesznek a vállalatok nemcsak az ökológiai hatások ellensúlyozása, hanem a jogszabályok szigorítása irányába is.

hirdetés

Mindig érdekes megfigyelni, hogy az iparági kezdeményezések hogyan jelennek meg. Néhány közülük csak rövid felvillanás nagy körítéssel, felkapják az újságok, aztán eltűnik. Mások, amelyek elismerten kedvező, hosszú távú üzleti hatással rendelkeznek, fennmaradnak, és fejlődni kezdenek.

Az iparban az aktuális divat az adat – különösen, ha az IoT vagy az ipar 4.0 kifejezéssel kapcsolatban említik –, és ez eléggé meghatározza az ipar jövőbeli ütemtervét. Az iparág jelenlegi „posztergyermeke” körül az okozza a problémát, hogy elvonja az emberek figyelmét olyan jobban megalapozott kampányokról, mint például a fenntarthatóság.

A zöldkezdeményezés valamivel kisebb lángon ég, csak néha kap nagyobb figyelmet a nyilvánosság részéről. A fenntarthatóságnak és a karbonfelhasználásnak ugyanakkor minden kampány élvonalában kellene lennie; és nincs a mostaninál jobb lehetőség rá, hogy ez lendületet vegyen.

Esély a gyártóknál

Az elmúlt néhány évben a termékfejlesztés soha nem látott méreteket öltött, a vállalatok például egymással versengve szerzik be a legfrissebb, adatképes hardvereket. Ez a folyamatos fejlődés valós esélyt ad a beszállítóknak és az eredetiberendezés-gyártóknak hozzáállásuk, eljárásaik, alapanyagaik és filozófiájuk megváltoztatására, hogy „tiszta lapot nyitva” olyan termékeket hozzanak létre, amelyek többet is nyújtanak annál, mint hogy Ethernet-kapcsolatra képesek, és az addigiaknál olcsóbbak.

Harmony nyomógombok a Schneider Electric fenntartható terméktervezéséből
Harmony nyomógombok a Schneider Electric fenntartható terméktervezéséből

A terméktervezés fenntarthatósági megközelítése – nagyon leegyszerűsítve – három elsődleges szempontot takar: a termék tervezését a veszélyes anyagok vonatkozásában; a környezetre gyakorolt hatását az alapanyagok, az újrahasznosíthatóság és az üzem közbeni energiafogyasztás tekintetében; valamint elhelyezését az élettartama lejártával. A három szempont nem mindig érvényesülhet egyszerre, mivel az elmozdulás az egyik irányba ronthat egy másiknak a hatékonyságán, de figyelembe kell venni, hogy mely tényező hatása a leginkább pozitív, és innen kell kiindulni. Ideális esetben mindhárom célt tartani kell.

Ökocímke hármas szemponttal

A Schneider Electric a Green Premium termékmegközelítéssel nagyszerűen megfelel ennek. Az átláthatóság egyedi keretévé vált Green Premium ökocímke olyan környezetvédelmi feltételek széles skálájára utal, amelyek megfelelnek a nemzetközi szabályozásnak és ipari szabványoknak, vagy meghaladják azokat.

Elsőként a veszélyes anyagok felhasználásával foglalkozik, és ezt a káros vegyi anyagok eltávolítását célzó RoHS-irányelvek, valamint az emberi egészségre és a környezetre potenciálisan károsnak minősített vegyi anyagok beszerzését és felhasználását szabályozó REACH-rendeletek vezérlik.

Az ökocímke ezután a termék környezetvédelmi profilját határozza meg, amely részletes információkat takar a termékben található nyersanyagokról, azok újrahasznosíthatóságáról és környezetre gyakorolt hatásáról a termék életciklusának összes fő fázisában. Ez az elem az energiafogyasztással és a szén-dioxid-kibocsátással kapcsolatos információkat is tartalmazza.

Vezeték nélküli fogyasztásmérő az energiahatékonyságért (forrás: RS)
Vezeték nélküli fogyasztásmérő az energiahatékonyságért (forrás: RS)

Végül a termék élettartama végére vonatkozó utasítások teljes útmutatást adnak a berendezés összes alkatrészének felelős elhelyezéséről és más célra történő felhasználásáról, például újrahasznosításáról. Bár távol van a „tömegek által üdvözölttől”, a Schneider Electric ökocímkéje a termékértékesítések már közel 75 százalékát jegyzi, ami azt jelzi, hogy nemcsak hogy a tervezési megközelítés kivitelezhető, hanem jelentős igény is mutatkozik rá.

Más gyártók is csatlakozhatnak

De nem a tervezői iroda az egyetlen hely, ahol változások vezethetők be; vállalati szinten is nagymértékben megváltoztatható a gondolkodás és a megközelítés. Az RS-nél büszkén hirdetik a környezetbarát tanúsítványaikat, amelyek eléréséért keményen megdolgoztak a vállalatnál. Elkötelezettségüket ISO 14001:2004 tanúsítvány, CEMARS-tanúsítvány és az RoHS Trusted Kitemark jelzi. A gyártók ugyanezt megcélozhatják, de nemcsak a hasonló tanúsítványokért, hanem olyan házon belüli célok és módszerek melletti elkötelezettséggel, amelyek fenntarthatóbb megközelítést határoznak meg.

Kiemelhetjük, hogy a Schneider Electric jó alapot szolgáltat ehhez az úgynevezett tíz elkötelezettségével a fenntartható jövőért. A terv több üzleti gyakorlatot is takar, de alapvetően az alábbiakra fókuszál: a CO2-kibocsátás elkerülése és csökkentése; fenntarthatóság házon belül és a nagy ügyfélprojektek szintjén egyaránt; megújuló energia; energiafelhasználás; valamint zöldberuházási gyakorlatok.

TeSys GV4 motoráramköri megszakító
TeSys GV4 motoráramköri megszakító

Eric Bonneville, a Schneider Green Premium termékeiért felelős igazgatója a következőket jegyezte meg ezzel kapcsolatban: „Ügyfeleink környezetvédelmi követelményeinek eddig leginkább a szabályozások jelentették az alapját. A helyzet mostantól megváltozott, a környezetvédelmi teljesítmény alapvető üzleti elvárássá vált. A Green Premium segít a vállalatoknak elérni céljaikat a karbonsemlegesség, a kisebb vízfogyasztás, az energiahatékonyság, az eszközök és a működés optimalizálása, valamint a nem toxikus környezet tekintetében egyaránt.”

Nem minden cég olyan nagy, mint a Schneider Electric, de az ilyen jellegű terv elemei bármilyen méretű vállalkozás esetében megvalósíthatók, merüljön ki akár csupán abban, hogy este lekapcsolják a monitort, a lámpákat és a klímarendszert.

Messzire tekintés

A zöldtervezés gyakran szembe megy más fontos üzleti kérdésekkel, például a költségekkel, a piaci részesedéssel és az iparági penetrációval, de ennél sokkal messzebbre kell tekintenünk. Legyen valaki bár klímaszkeptikus, esetleg teljes vértezetű ökoharcos, nem lehet kétsége afelől, hogy az emberiség negatív hatással van a világra, ezért aztán keményen kell dolgoznunk – és mihamarabb meg kell kezdenünk ezt a munkát –, hogy lelassítsuk a változásokat… és remélhetőleg visszafordítsuk azokat. Az apró lépések a jogalkotókat rövid távon kiengesztelhetik, de nagyon gyorsan komolyabb lépéseket kell tenni, hogy felzárkózzunk a változás üteméhez; garantálható emellett, hogy a környezetvédelmi jogszabályok sokkal keményebbek lesznek – esetleg jóval hamarabb, mint bárki gondolná.

Fenntartható erőforrásokból hatékony gépeken környezetbarát termékeket készítve vagy a fenntarthatóság szempontjából etikus vállalatoktól vásárolva sokkal könnyebb ezeket a nagyobb lépéseket megtenni, mielőtt azok számunkra túl nagyra nőnének. Igen, ma az adatokról szól minden, de az egyre inkább sürgető, egyre nagyobb mértékben növekvő problémák megszüntetése már itt lohol a sarkunkban, különösen, ha most nem cselekszünk együtt.

Mindannyian tudjuk, hogy a fenntarthatóság fontos, és hamarosan változtatnunk kell a dolgokon. És nem számít, milyen nehéz megpróbálni figyelmen kívül hagyni, tovább fog nőni, amíg nem intézkedünk.

Heiko Luckhaupt, RS Components
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés