hirdetés
hirdetés

Energetika

Kína: nekünk már jövőre lesz működő fúziós reaktorunk

A HL-2M-ben a szakemberek állítólag már 200 millió Celsius-fokra is fel tudják hevíteni a plazmát.

hirdetés

Az elmúlt évtizedben rengeteg áttörés történt a „mesterséges Napoknak” is becézett fúziós reaktorok megépítésének területén. Ezek az létesítmények tulajdonképpen olyan nukleáris reaktorok, amelyek könnyű elemek egyesítésével gyakorlatilag végtelen mennyiségű energiát tudnak előállítani.

Kína az egyik ilyen építményét állítólag már jövőre üzembe helyezi. Ugyan az állam számos, fúziós reaktorok megalkotását célzó nemzetközi projektben részt vesz, örülne, ha néhány ilyen építmény a saját határain belül nőne ki a földből.

A kép illusztráció (Forrás: 123rf)

A szóban forgó, HL-2M nevű példány a hírek szerint a Szecsuán tartománybeli Csengtuban fogja megkezdeni a működését. A HL-2M egy tokamak reaktor, amelyben a plazmagyűrűt 200 millió Celsius-fokra tervezik felhevíteni a szakemberek. A kínai hőmérsékleti rekordot 100 millió Celsius-fokkal mindezidáig az építmény EAST nevű testvére tartotta.

A HL-2M tevékenykedéséből levont tudományos tapasztalatok az ITER nevű nemzetközi program számára is kardinális jelentőségűek lehetnek. Az ITER nevű nemzetközi együttműködés szintén egy épkézláb fúziós reaktor megvalósításán töri magát.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: IFLScience)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés