hirdetés
hirdetés

Kenésmentes alátámasztás zártszelvényeknek

A napelemparkokban használható egyedi Igubal-megoldás kiválóan teljesített a több mint 70 éves használati időtartamot szimuláló környezetben.

hirdetés

A motion plastics megoldások szakértőjeként ismert Igus egy forradalmian új, kivételesen strapabíró és kopásálló Igubal talpcsapágyat fejlesztett ki, amely nagy méretű, 110 milliméteres négyszögprofilok alátámasztására alkalmas. Ennek révén például a mozgó paneleket tartalmazó napelemparkokban a profilok alátámasztása kenés- és karbantartásmentes módon oldható meg. A gyártó belső tesztjén a csapágy meghibásodás nélkül teljesített hét évtizednyi élettartamnak megfelelő mozgási ciklust.

Egyre több napkövető rendszer

A tavalyi évben a villamosenergia-termelő szektorban a megújuló energiaforrások részaránya több mint 16 százalékkal nőtt a megelőző évhez képest. A napelemekkel foglalkozó szakemberek számára ez többek között azt is jelenti, hogy egyre több korszerű, automatikus és karbantartásmentes napkövető rendszerekkel szerelt napelemparkra van szükség. Az Igus pontosan erre a célra fejlesztette ki az ESQM-110 típusú Igubal talpcsapágyat, amelynek segítségével a 110 mm-es négyszögprofilok kenés nélkül támaszthatók alá. A strapabíró Igumid G anyagból készülő külső ház és a kopásálló Iglidur J4 anyagból gyártott belső csapágygömb a könnyű szét- és összeszerelés érdekében felső és alsó részből áll. Kis tömege ellenére ez a megoldás kivételesen nagy teherbírással büszkélkedhet.

Talpcsapágy a napelemparkok négyszögprofiljainak alátámasztásához (forrás: Igus)
Talpcsapágy a napelemparkok négyszögprofiljainak alátámasztásához (forrás: Igus)

Sikeres szimuláció a tesztlaborban

„A talpcsapágy élettartam-szimulációját 1,5 tonnás folyamatos terhelésnek kitett és folyamatosan forgatott csapágyakon végeztük – vezet be a tesztelés részleteibe Thomas Preißner, az Igus Igubal termékekért felelős termékmenedzsere. – A napelemes rendszerek paneljei általában napi egy alkalommal fordulnak el. Percenként egy elfordulást végezve 72 évnyi élettartamnak megfelelő számú műveletet végeztettünk a tesztelt csapágyakkal, és bármilyen meglepőnek hangzik is, de még ez után a hosszú idő után sem jelentkeztek rajtuk kopás nyomai.”

A csapágy egyik fő eleme a gömb, amely lehetővé teszi a nagy méretű napelemparkok profiljainál fellépő beállítási hibák kompenzációját. A napelemes rendszereken túl az Igubal talpcsapágyak hatékonyan alkalmazhatók más területeken, például röntgengépekben és mosórendszerekben is. Annak érdekében, hogy nagy tervezési szabadságot kaphassanak a lehető legkülönfélébb területeken működő szakemberek, az Igustól más méretű négyszögprofilokhoz is rendelhetők egyedi alkatrészek, amelyeket akár egy héten belül kiszállítanak.

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés