hirdetés
hirdetés

Energetika

Hulladékból energia kisebb károsanyag-kibocsátással

Európában két újonnan épült, hulladékból energiát előállító üzem alkalmazza az ABB technológiáját a hulladék hatékony kezelésére és energia előállítására.

hirdetés

A világ élvonalába tartozó automatizálási és energetikai termékeket szállító ABB csoport megbízást kapott a svájci központú, hulladékból energiát termelő üzemek tervezésére, beszerzésére és építésére szakosodott Hitachi Zosen Inovától. A megbízás alapján az ABB komplett villamos és vezérlési megoldást szállít az Angliában létesülő Severnside Energy Recovery Centre-hez és a lengyelországi Poznanban épülő, hulladékból energiát előállító üzemhez.    

A hulladék energetikai hasznosítására épülő iparág növekvő piac, melynek célja, hogy a háztartási és a kereskedelmi hulladékból áramot és hőt nyerjen ki. A növekvő számú népesség és a gyorsuló városiasodás nyomán a termelődő hulladék mennyisége nő, és ezzel párhuzamosan egyre szűkül a hulladék elhelyezés lehetősége. Az 1990 és 2010 közötti időszakban bolygónkon a kommunális szilárd hulladék mennyisége 700 millióról 1,3 milliárd tonnára nőtt, és 2025-re előreláthatólag eléri a 2,2 milliárd tonnát. A hulladékalapú energia-előállítási folyamat segítségével 1 tonna kommunális szilárd hulladékból akár 800 kilowattóra villamos energia is előállítható.

Az ABB Symphony Plus platformra alapozott, teljesen integrált vezérlési rendszere lehetővé teszi a mindenkori legbiztonságosabb és leghatékonyabb üzemeltetést biztosító hulladékégetési feltételek gyors korrekciókkal történő beállítását. Ez a folyamat jelentősen csökkenti a veszteség mennyiségét, valamint a füstgázok okozta szennyezést és veszélyeket. Az ABB előszerelt, gyárilag bevizsgált modulokat fog szállítani, amelyek elemei megfelelnek a legszigorúbb megbízhatósági és rendelkezésre állási követelményeknek, felgyorsítják a szállítást, és megkönnyítik a telepítést.

Teljesen integrált vezérlési rendszert építenek ki (forrás: ABB)
Teljesen integrált vezérlési rendszert építenek ki (forrás: ABB)

A hulladékgazdálkodásért felelős West London Waste Authority azért döntött a Severnside-i üzem megépítése mellett, mert a jövőben szeretné visszaszorítani a hulladék tárolókban (depóniákban) való elhelyezését. A poznani projekt a lengyel városoknak azon távlati célkitűzéséhez illeszkedik, hogy megfeleljenek a hulladékelhelyezésre vonatkozó nemzeti és európai előírásoknak.

A Severnside-i üzem évente 400 000 tonna kommunális szilárd hulladékot fog kezelni, és 37 MW beépített teljesítményével 50 000 brit háztartás energiaigényét képes majd fedezni. A poznani üzem 18 MW beépített teljesítménnyel rendelkezik és 210 000 tonna olyan hulladékból állít majd elő villamos energiát, amely különben hulladéktárolásra kialakított munkaterületen kerülne elhelyezésre. A két üzem várhatóan 2016-ban kezd el üzemelni. 

Az ABB világszerte már több száz hulladékból energiát termelő üzemhez szállított villamos és energetikai megoldásokat. Ezek a megoldások a világvárosok – így például Berlin, London, Bécs és Szingapúr – és a kis- és közepes méretű városok számára is lehetővé teszik, hogy hatékonyan és költségtakarékosan állíthassanak elő energiát hulladékból.

(forrás: ABB/GyártásTrend)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés