hirdetés
hirdetés

Zöld energia

Hatékony napenergia-termelés este

A Glasgow-i Egyetem egyik professzora kitalálta miként lehetne a kora reggeli és az alkonyati órákban is hatékonyan működő napenergia-termelő rendszereket létrehozni.

hirdetés

A napenergiára épülő áramtermelő rendszerek egyik komoly hátulütője, hogy reggel és este csak mérsékelt hatékonysággal működnek, márpedig a lakosság az elektromosságra éppen ezekben az időszakokban a legkiéhezettebb.

Colin McInnes, a Glasgow-i Egyetem professzora, úgy néz ki, kitalálta, miként lehetne a napenergiát a sötétebb órákban is hasznosítani. A tudós ötletének középpontjában olyan reflektorok állnak, amelyek a (földi szemszögből nézve) fényszegény periódusokban, a bolygónk körüli pályára állítva a központi csillagunk sugarait a napelemparkok felé irányítják. A komplexumok teljesítménye így az áramfogyasztás szempontjából legkritikusabb időszakokban sem esik drámaian vissza.

Forrás: 123rf

McInnes az Európai Kutatási Tanácstól egy 2,5 millió eurós ösztöndíjat egyébként már el is nyert, hogy a technológiát négy kollégájával öt év alatt részletesen is kidolgozza.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: The Engineer)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés