hirdetés
hirdetés

Energetika

Fúziós reaktorok: így kell a plazmát megzabolázni!

A Princetoni Egyetem kutató fizikusainak egy csoportja új megoldást találhatott a fúziós reaktorokban lezajló folyamatok kordában tartására.

hirdetés

A Princetoni Egyetem tudósai rájöttek, miként vehetnék át az irányítást a fúziós reaktorokban lezajló, kiszámíthatatlan folyamatok fölött. Ez a fejlemény fontos mérföldkő lehet a kifogyhatatlan energiaforrásként működő, ám mindmáig vágyálomként létező erőművek megvalósításában.

A fúziós erőművek elméletileg könnyű elemek alkotta plazmából merítenék az energiát. A probléma csupán annyi, hogy ez a plazma különösen forró (gyakorlatilag annyira, mint a Nap), illetve jelenleg rendkívül kiszámíthatatlanul viselkedik, és így nehéz ellenőrzés alatt tartani.

A Physics of Plasmas folyóiratban publikált értekezés szerint, mind ennek ellenére van mód arra, hogy az „önfejű” anyag fölött át lehessen venni az irányítást.

A kép illusztráció (Forrás: 123rf)

A kutatók azt tapasztalták, hogy ha a fúziós reakciókat túlhevítő rádiófrekvenciás hullámokat lőnek a reaktorba, potenciálisan csökkenthetik a „mágneses szigetek” kialakulásának esélyét. A mágneses szigetek olyan buborékszerű formációk, amelyek irányíthatatlan energiaingadozásokat idéznek elő a plazmában.

„Meg akarjuk akadályozni, hogy ezek a szigetek kifejlődjenek – magyarázta egy közleményben Eduardo Rodriguez, plazmafizikus, a cikk első számú szerzője. "Ha erre összpontosítunk, könnyebben stabilizálhatjuk a fúziós reaktorokat.” – fogalmazott a szakember.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: ScienceAlert)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés