hirdetés
hirdetés

Energiahatékonyság

Folyadékhűtő rendszer gyártóüzemeknek

Az ipari hűtési rendszereknek precíz szabályozást kell megvalósítaniuk, emellett energiahatékonynak, rugalmasnak, megbízhatónak és biztonságosnak, illetve könnyen karbantarthatónak is kell lenniük. A Rittal mindezeket az új Blue e+ chillercsaládban gyúrta össze.

hirdetés

Az eredmény egy folyadékhűtő rendszer a gyártóüzemek és szerszámgépek számára, amely új piaci sztenderdeket állít fel. A folyadékhűtőben egy inverteres DC-kompresszor állítja elő a szükséges hűtőteljesítményt: a lehűtött folyadék aztán csővezetéken a kívánt helyre érkezik, például a fúrószárakhoz vagy a vízhűtéses meghajtókhoz. Ugyanakkor a folyadékhűtő által előállított víz a szerszámgépek vezérlését biztosító kapcsolószekrényt is hűtheti: a szekrényhez vezetve egy levegő-víz hőcserélő segítségével ugyanaz a hideg víz erre is felhasználható.

Egy gép teljes energiafogyasztásából mintegy 15%-ot tesz ki a hűtés. Ez egy jelentős mennyiség, és érdemes ebből is kiindulni, ha a gépek energiahatékonyságát szeretnénk növelni. Egy speciális indoka is van ennek a 15%-os mértéknek: a gépekhez vezetett hűtőközeg hőmérsékletét nagyon precízen kell beszabályozni, a megengedett maximális hiszterézis mindössze 0,5 K. Ennél nagyobb hőmérsékleti ingadozás a megmunkált darabnál pontatlanságokat okozna a megmunkálásban részt vevő komponensek hőtágulása miatt.

Az érintőképernyős vezérlőpanel minden üzenetet szövegesen is megjelenít, a Blue e+ app pedig NFC-technológiával kommunikál az egységgel, kényelmesen, vezeték nélkül (forrás: Rittal)
Az érintőképernyős vezérlőpanel minden üzenetet szövegesen is megjelenít, a Blue e+ app pedig NFC-technológiával kommunikál az egységgel, kényelmesen, vezeték nélkül (forrás: Rittal)

A kompresszorok meghajtásához a Rittal DC-szinkronmotorokat használ, amelyek a hagyományos AC-aszinkronmotoroknál lényegesen hatékonyabbak számos üzemi paraméterben. A DC-radiálventilátorokkal együtt alkalmazva az inverter és az elektronikus expanziós szelep kimagasló precizitással képes ezeket a motorokat szabályozni. Az innovatív vezérlő- és meghajtótechnika akár 70%-os energiamegtakarítást is elérhet, összehasonlítva a hagyományos forrógáz-bypassszelepes chillerekkel. Miután a vezérlés a motorokat nagyon ritkán kapcsolja ki és be, hosszabb lesz az élettartamuk is. Egy további innováció a Rittal új chillerében a mikrocsatornás technológia a hőcserélőben. A hűtőközeg és a hideg víz hőjének kicseréléséhez viszonyított nagyobb felület lehetővé teszi a hűtőközeg mennyiségének mintegy 55%-os csökkentését. Így a hőcserélők kisebbek és könnyebbek, ugyanakkor a kevesebb hűtőközeg a környezetre is kisebb terhelést ró.

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés