hirdetés
hirdetés

Energetika

Felperzseli a madarakat a sóolvadékos naperőmű

Halomra ölik a madarakat az USA-ban újonnan felállított, napenergiával működő erőművek, amelyek még így is sokkal kisebb veszélyt jelentenek az élővilágra a hagyományos megoldásoknál.

hirdetés

Márciusban helyezik üzembe Nevadában a világ legnagyobb, Crescent Dunes Solar Energy Project nevű, sóolvadékos naperőművét.

Crescent Dunes Solar Energy Project (Forrás: Wikimedia Commons)
A gigantikus építmény működési elve, hogy több ezer tükör segítségével egy toronyra fókuszálja a beérkező napfényt, hogy aztán ebben több millió font tömegű sót olvasszon fel. A sóolvadék ezután egy jó adag víz elforralásával gőzt termel, ez pedig turbinák révén és környezetszennyező melléktermékek nélkül állítja elő az energiát. Igen súlyos gond azonban, hogy csupán a január 14-i, hatórás tesztüzeme alatt több mint 100 madarat hamvasztott és/vagy „párologtatott” el a létesítmény. Még szomorúbb, hogy a téli napon a 100 megawatt kapacitású erőmű tükreinek csupán egy harmadát „izzították” be a próbaidőszakra. A hírek szerint a hasonló, hatalmas kaliforniai objektum (Ivanpah) kettő percenként éget el egy madarat.

E szörnyű adatok ellenére az említett, „zöld” energiaforrások bizonyosan nem a legvégzetesebb alternatívák az energia előállítására. Bár azonnali „gyilkos” hatásuk arányaiban sokkal rosszabb a fosszilis megoldásokénál (azért a szén így is messze a legveszedelmesebb), hosszú távon, az általános felmelegedést tekintve a legkevésbé ártalmas erőforrást jelentik.

(Nem ízetlen tréfának szánjuk, amikor felvetjük egy óriási, a „létesítményt elfedő drótkalitka” lehetőségét – a szerk.)

(forrás: Popular Science)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés