hirdetés
hirdetés

BEST

Felhajtóerő alapú energiatárolás

A Nemzetközi Alkalmazott Rendszerelemzési Intézet kutatói kiötlöttek egy energiatároló rendszert, amely a tenger fenekéhez rögzített, ám a felszínre kívánkozó csövekben raktározza el az elektromosságot.

hirdetés

A Nap nem mindig pontosan akkor süt, amikor vizet szeretnénk melegíteni a vízforralóban – összegezhetnénk frappáns, modern közmondásban az ingatag produktivitással dolgozó, megújulóenergia-termelő rendszerek használatának hátulütőit. Éppen ezért célszerű ügyelni arra, hogy amikor ezek a szisztémák az aktuális igényt meghaladó  zöld áramot állítanak elő, a felesleget valamilyen hatékony megoldással a szűkösebb időkre el lehessen tárolni.

Mind ehhez jól alkalmazható, ráadásul töretlenül süllyedő költségű technológia például a hálózati léptékű, lítium-akkumulátorrendszereké, amelyekkel egy megawattóra áram elraktározása és rendelkezésre bocsátása nagyjából 150 dollárba kerül.

A Nemzetközi Alkalmazott Rendszerelemzési Intézet (IIASA) kutatói mindenesetre ezt az árat még mindig magasnak találták, és ezért kidolgoztak egy módszert, amellyel megawattóránként néhol akár 50-100 dollárra is le lehetne szorítani a kiadásokat.

A Buoyancy Energy Storage Technology, avagy BEST nevű rendszer alapja a Balatonban valaha is megmártózó emberek számára például jól ismert, felhajtóerő elnevezésű fizikai jelenség.

Az IIASA elgondolásában felvázolt szisztéma egyik fontos eleme egy súlyos horgonyokkal a tengerfenékhez rögzített platform. Ehhez a talapzathoz kábeleken keresztül egy valamilyen sűrített gázzal (például hidrogén vagy levegő) telített polietiléncsövekből álló, négyzetalakú tömb csatlakozik.

Forrás: IIASA
Forrás: IIASA

A felszínről erősáramú vezetékeken továbbított többletelektromosság ezen konstrukcióban egy villanymotoron keresztül a tenger fenekéig lehúzza az úszó csöveket, s mint ilyen, tulajdonképpen beléjük fészkeli magát. Amikor az energia felszabadításának ideje elérkezik, erős szorításából a platform a csöveket kiereszti, és ezek a fölfelé húzott kábeleken át újfent működésbe hozzák a hajtóművet. Ez a szerkezet ebben a pillanatban generátorrá válik, vagyis a csövek mozgási energiáját árammá alakítja, amit aztán vissza is táplál az elektromos hálózatba.

Forrás: IIASA
Forrás: IIASA

Az IIASA szimulációi azt sugallják, hogy a BEST alkalmazása leginkább a sík domborzatú partvidékek közelébe telepített, tengerre kihelyezett szélerőműparkok tőszomszédságában lenne kifizetődő.

Jóllehet, a BEST-hez hasonló megoldásokkal elméletileg rendkívül költséghatékonyan lehet konzerválni a hajtóerőt, az akkumulátorokat vélhetően nem fogják kiszorítani a piacról, mivel ez utóbbi egységek az áramot jóval gyorsabban tudják befogadni, illetve kiközvetíteni náluk.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: New Atlas)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[273639] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés