hirdetés
hirdetés

Energetika

Épül a legnagyobb teljesítményű nyílt tengeri áramátalakító állomás

Az ABB egy nyílt tengeri platformra telepített a DolWin beta nevű konverterállomást, amely a tervek szerint egymillió háztartást lát majd el tiszta szélenergiával. 

hirdetés

Az energetikai és az automatizálási technológiák terén piacvezető ABB a DolWin beta telepítésével, amely a világ legnagyobb teljesítményű nyílt tengeri konverterállomása az Északi-tengeren, sikeresen teljesített egy fontos, a projekthez kapcsolódó célkitűzést. A nyílt tengeri („offshore”) platformra telepített 320 kV-os konverterállomás 910 megawattos (MW) energiaátviteli kapacitással fog rendelkezni, amellyel több mint 1 000 000 háztartást lehet majd ellátni tiszta szélenergiával.   

Az offshore konverterállomás a DolWin2 elnevezésű projekt keretében épül. Az elkészült rendszert a TenneT villamosenergia-ipari átviteli rendszerirányító fogja üzemeltetni. A projekt célja, hogy a világ legnagyobb szélerőmű klaszteréhez, az északi-tengeri DolWinhez tartozó szélerőmű-parkokban megtermelt energiát a német távvezeték-hálózatra csatlakoztassa. A konverterállomás fő funkciója, hogy az offshore szélfarmok által termelt váltakozó áramot (AC) nagyfeszültségű egyenárammá (HVDC) alakítsa, így biztosítva az energia hatékony és megbízható továbbítását a szárazföldi hálózathoz. 

A DolWin beta
A DolWin beta

„A DolWin1” összekötő-vezeték júliusi sikeres átadását követően ez egy újabb fontos mérföldkőnek számít az offshore szélenergia-projektjeink megvalósításában” – mondta Ulrich Spiesshofer, az ABB vezérigazgatója. „Ez a siker köszönhető az üzleti folyamatok következetes végrehajtásának, és azt is jól jelzi, hogy sikeresen halad az Energetikai Rendszerek divízió szemléletváltását célzó Step Change program megvalósítása.”

A DolWin2 illeszkedik Németország “Energiewende” elnevezésű energiaátállást célzó programjába, amely keretében a tervek szerint 2020-ra 6,5 gigawatt (GW), míg 2030-ra 15 GW energiát állítanak elő nyílt tengeri szélerőművekkel. A DolWin1 hálózati csatlakozás, amelyet az ABB már üzembe helyezett, és 2015. július végén átadott a villamosenergia-ipari átviteli rendszerirányító Tenne T-nek, szintén e célt szolgálja.

A teljes konverterállomás az alépítménnyel együtt több mint 23 000 tonna. Körülbelül 100 méter hosszú, 70 méter széles és 100 m magas. A platform Dubaiban épült, innen szállították át tavaly Norvégiába, az aibeli hajógyárba. Itt berendezésekkel szerelték fel, majd egy hete, rövid négynapos vontatást követően megérkezett végcéljához, a DolWin klaszterbe, amely 45 kilométerre van a német partvonaltól.

A DolWin beta innovatív öntelepítő, gravitációs (GBS) elvet alkalmaz. Hat üreges oszlopát vízzel töltik fel, aminek a helyére a következő hetekben kavics kerül. A folyamat során a konverterállomás a tengerfenékhez nyomódik, és a kaviccsal töltött oszlopok tartósan rögzítik.   

„A hatalmas konverterállomás telepítése a tengeri összekötő vezeték kivitelezésének egyik legnehezebb műveletét jelenti. Kivitelezése gondos tervezést és a részt vevő felek intenzív együttműködését követeli meg. Nagy örömünkre szolgál, hogy a projekt e fontos állomását problémamentesen sikerült végrehajtani” – mondta Claudio Facchin, az ABB energetikai rendszerek divízió elnöke.

Az ABB kulcsrakész beruházásra kapott megbízást a Tenne T-től, amely Európa egyik vezető villamosenergia-ipari átviteli rendszerirányítója. Az ABB végzi a nyílt tengeri szélerőmű összekötő-hálózatának a tervezését, a gyártását és a telepítését is. A projekt terjedelmébe a nyílt tengeri konverterállomás, a tengeri és a szárazföldi kábelrendszerek, valamint a szárazföldi konverterállomás tartozik.   

A HVDC technológia tekinthető a preferált megoldásnak olyan esetekben, amikor nagy mennyiségű villamos energiát hatékonyan, megbízhatóan és minimális veszteséggel kell nagy távolságra szállítani légvezetéken, földbe- vagy a tengerfenékre telepített vezetékeken. Ideális megoldást kínál a távoli megújuló energiaforrások, így pl. a nyílt tengeri szélenergia, a sivatagi nap- vagy a hegységek vízenergiájának integrálásához. Egyre gyakrabban alkalmazzák határkeresztező rendszer-összeköttetésekben, hogy megerősítsék a távvezeték-hálózatokat, és javítsák az energiaellátás megbízhatóságát.

(forrás: ABB/GyártásTrend)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés