hirdetés
hirdetés

Szünetmentes áramellátás

Energiatudatos UPS

Az új koncepció lehetővé teszi az adatközpontüzemeltetők számára, hogy képesek legyenek kiegyenlíteni a hálózati szintű kiegyensúlyozatlanságokat, támogassák a hálózatot, és segítsen kivédeni a hálózati áramkimaradásokat.

hirdetés

Az adatközpontok piacán exponenciális növekedésre lehet számítani. A Microsofttól és az Amazon Web Services-től kezdve a Google-ig vagy az Apple-ig, a technológia nagyágyúi szüntelenül keresik a telephelyeket és a biztonságos finanszírozást, hogy újabb és újabb adatközpontokat nyithassanak. Ha csak az elmúlt évet nézzük: az Amazon és a Google több új adatközpontot nyitott meg, mint bármely másik internetes vagy felhőszolgáltató. Az adatközpontok robbanásszerű terjedése az egész világon nagyrészt annak köszönhető, hogy a csatlakoztatott eszközök száma tízszeresére nőtt, és a becslések szerint 2022-ig eléri a 28,5 milliárdot. A Synergy kutatásai szerint a ma létező 430 hyperscale adatközpont mellett további 132 van tervezési vagy építési fázisban, főként a felhő- és internetszolgáltatások iránti folyamatosan növekvő kereslet kielégítésére.

A nagyobb és jobb adatközpontok iránti kereslet növekedésével azonban van egy nem is olyan kis gond: a hyperscale adatközpontok környezeti hatása. Jelenleg az adatközpontok villamosenergia-felhasználása a világ teljes villamosenergia-felhasználásának a 3%-át teszi ki, és meghaladja Nagy-Britanniáét. Az adatközpontok globális szinten az üvegházhatást okozó összes gázkibocsátás 2%-áért felelősek. A közelmúltban előtérbe került a szélesebb körű energiavitában annak kérdése, hogy hogyan befolyásolják az adatközpontok a globális villamosenergia-szükségletet. A főbb szereplők többsége már tett lépéseket a káros hatások ellen. A Microsoft például a közelmúltban egy tiszta energiát használó adatközpontot telepített az Északi-tengerbe, többek között a hűtési költségek csökkentése céljából. Egy kevésbé extravagáns utat járva az Apple – több mint egy évtizede tett ígéretéhez híven – kizárólag megújuló energiát használ az adatközpontjaiban. A Facebook 2014-ben kifejlesztette az Autoscale nevű rendszert, amely csökkenti az alacsony forgalmú órákban üzemelő szerverek számát, ami körülbelül 10–15 százalékos megtakarítást eredményezett. Egyes cégek, mint a Google, az AI-hoz fordultak, hogy optimalizálják belső hűtési rendszerüket az időjárási és működési feltételeknek megfelelően, így a hűtési energiafelhasználás csaknem 40 százalékkal csökkent.

A megújuló energiaforrások felhasználásával, innovatív technológiák használatával sok szervezet jelentős lépést tett az adatközpontok környezeti hatásának csökkentésére, azt azonban gyakran nem veszik figyelembe, hogy a megújuló energia nem folytonosan elérhető. Mivel az adatközpontoknak állandó és megbízható energiaellátásra van szükségük ahhoz, hogy biztosítani tudják a kritikus fogyasztók folyamatos rendelkezésre állását és teljes körű védelmét, elengedhetetlen, hogy legyen más alternatíva is. A feszültségingadozások és a villamosenergia-szolgáltatás instabilitása csak úgy szüntethetők meg, azaz csak úgy állhat rendelkezésre minőségi villamosenergia, ha egyensúlyban van a villamosenergia-termelés és -fogyasztás. Ez a különböző megújuló energiaforrások nagyobb arányú felhasználásával egyre nehezebb lesz. Erre a kihívásra válaszul a közelmúltban megjelent az UPS-as-a-Reserve néven ismert koncepció. Az akkumulátorokban tárolt energia járulékos előnyeinek kihasználása révén egy modern UPS (uninterruptible power source – szünetmentes áramforrás) kifejezetten energiatudatossá válhat. Ezzel a tulajdonságával lehetővé teszi az adatközpontüzemeltetők számára, hogy mivel képesek kiegyenlíteni a hálózati szintű  kiegyensúlyozatlanságokat, támogassák a hálózatot, és segítsenek elkerülni a hálózati áramkimaradásokat. Az UPS-as-a-Reserve még ahhoz is hozzájárulhat, hogy az UPS a beruházási költségek megtérülését követően bevételt termeljen. A szolgáltatást használó adatközpont üzemeltetőI jelentős pénzügyi előnyökhöz juthatnak azáltal, hogy a szünetmentes tápegységük kapacitásának egy részét át tudják adni a hálózatnak, és részt tudnak venni a frekvenciaszabályozásban. Az UPSaaR alkalmazása éves szinten a hálózat rendelkezésére bocsátott megawattonként több tízezer euró megtérülést jelent.

A UPS képes reagálni a hálózati frekvenciaváltozásokra, áramkimaradás esetén felhasználhatóvá teszi az akkumulátorokban tárolt energiát, hogy szabályozza az általa táplált fogyasztó teljesítményfelvételét és a hálózati villamosenergia-szükségletet, hogy a reakciója a terhelés szintjétől függetlenül gyors és pontos legyen. Ennek eredményeképpen az adatközpont üzemeltetőI támogathatják a hálózat frekvenciaszabályozási erőfeszítéseit, miközben további bevételekhez juthatnak, csökkentve az UPS TCO-ját (cost of ownership - valós költség) és ár szempontjából versenyképesebbé téve az adatközpontot.

(forrás: Eaton/GyártásTrend)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés