hirdetés
hirdetés

Vontatási technológia

Energiahatékonyság a vasúti ellátásban

Az ABB vontatási technológiái megbízhatóbb és energiahatékonyabb szerelvényeket biztosítanak 70 millió dollár értékben a magyarországi, svájci és svéd vasútüzemeltetők számára.

hirdetés

Az ABB 70 millió dollár összértékben nyert megbízásokat a svájci vasúti járműgyártótól, a Stadlertől. A megbízás keretében az ABB korszerű vontatási és fedélzeti energiaellátási berendezéseket szállít három európai vasútüzemeltető társaság számára. Az új berendezések fenntarthatóbb térségi és elővárosi közlekedést tesznek lehetővé a városi térségekben, ahol a fejlesztéseknek köszönhetően javulni fog a városok közötti vasúti összeköttetés, kevesebb lesz a torlódás és csökken a károsanyag-kibocsátás.

Az ABB integrált fedélzeti energiaellátással és vontató transzformátorokkal rendelkező vontatási rendszereit a Stadler 80 db, elővárosi és intercity vonalakon közlekedő villamos motorvonatain telepíti Svájcban, Svédországban és Magyarországon. A vontatási rendszerek a felsővezetékről kapott villamos energiát a vonat vontatómotorjaihoz szükséges feszültségszintekre alakítják át, és tápellátást biztosítanak a szerelvény villamos rendszereinek. Az ABB kompaktabb, könnyebb vontatási technológiája javítja a hatékonyságot, csökkenti a berendezések helyigényét és nagyobb kényelmi szintet biztosít az utasoknak.

A Mälabban közlekedő vonat
A Mälabban közlekedő vonat

Az ABB vontatási áramátalakítóit és transzformátorait azokra az új generációs FLIRT (angolul Fast Light Innovative Regional Train; magyarul kb.: gyors, könnyű, innovatív regionális vonat) motorvonatokra építik be, amelyeket a Stadler a svájci vasútüzemeltető, a Schweizerische Südostbahn (SOB) számára gyárt. 11 db, ABB technológiával felszerelt új vasúti szerelvény áll majd üzembe a St. Gallen és Luzern között közlekedő, Svájc középső és keleti régióját összekötő, népszerű Voralpen-Express vonalán. Az ABB vontatási technológiáját már sikeresen telepítették a Stadler jelenlegi SOB-flottájában is.

A megrendelések alapján az ABB vontatási áramátalakítókat szállít majd a svájci vasútüzemeltető cég, a Regionalverkehr Bern-Solothurn (RBS) 14 új szerelvényéhez, illetve az Appenzeller Bahnen (AB) 12 vonatához. Az ABB integrált fedélzeti áramellátással rendelkező, járműtetőre szerelt vontatási áramátalakítókat is szállít majd.

A megrendelések alapján az ABB vontatási technológiát szállít ahhoz a 33 db emeletes vonatszerelvényhez is, amelyekkel a svéd vasúttársaság, a Mälab a Stockholmtól nyugatra fekvő régió elővárosi forgalmát bonyolítja. A vontatási berendezések alkalmazása még a különösen zord skandináv téli körülmények között is nagyobb teljesítményt és magasabb fokú megbízhatóságot biztosít.   

Ez eddig felsoroltakon túl az ABB kompakt vontatási áramátalakítókat, integrált segédüzemi konvertereket, transzformátorokat és akkumulátortöltőket szállít a magyar térségi vasútüzemeltető cég, a GYSEV 10 db új generációs FLIRT vonatszerelvényéhez is.

„Vasúti technológiánk alkalmazása elősegíti, hogy a vasútüzemeltető társaságok az elővárosi és régióközi szerelvényeiken magas megbízhatósági szintű és energiahatékony vontatási rendszereket építhessenek ki” – mondta Sami Atiya, a Robotika és Hajtások divízió globális vezetője. 

Az ABB régóta szállít innovatív és energiahatékony technológiákat a vasúti szektor számára, alkatrészeket és alrendszereket gyárt és szervizel a vasúti infrastruktúra és a városi, intercity és nagysebességű hálózatok gördülőállománya számára. Az ABB életciklus szerviztámogatást is nyújt, aminek keretében karbantartási és javítási tevékenységet végez a már üzembe helyezett berendezéseinek széles köréhez. 

A megrendelések 2016 negyedik negyedévében érkeztek.  

(forrás: ABB/GyártásTrend)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés