hirdetés
hirdetés

Érzékelők

Energiaadat-kezelés az ipar 4.0-ban

A Festo az ESIMA kutatási projekt keretében energiafüggetlen érzékelőket dolgozott ki partnereivel.

hirdetés

A gyártással foglalkozó vállalatok számára a hatékony energiakezelés kiemelkedő fontossággal bír. A gyártólétesítmények energiafogyasztásának optimalizálása érdekében minden releváns fogyasztási adatot rögzíteni és elemezni kell. Az ESIMA- (Energy-autonomous Sensors and Interaction with Mobile Users; energiafüggetlen érzékelők és interakció nem helyhez kötött felhasználókkal) projekt keretében a Festo az ipari és tudományos területről érkező partnereivel könnyen telepíthető érzékelőkön alapuló energiakezelési koncepciót dolgozott ki. Az energiafüggetlen érzékelők kidolgozása mellett a projekt kulcsfontosságú eleme a megjelenítés, amely az üzemeltetők számára differenciált áttekintést nyújt saját folyamataikról, és ezáltal hozzájárul az ipar 4.0 koncepcióba illeszkedő gyárak létrejöttéhez.

A gyártás erőforrás-hatékonyságának optimalizálására szolgáló megoldások jöttek létre (forrás: Festo)
A gyártás erőforrás-hatékonyságának optimalizálására szolgáló megoldások jöttek létre (forrás: Festo)

Az energiafogyasztás, például az egyedi munkadarabok esetén, egy olyan összehangolt koncepció segítségével követhető nyomon, amely az érzékelők egyszerű telepítése, az adatrögzítés és a rádiós adatátvitel mellett a vizualizációra is kiterjed. A koncepció döntő előnye, hogy az érzékelők utólag is könnyen telepíthetők a meglévő gyártólétesítményekbe. A gyártási folyamat során minden releváns fogyasztási adatot rögzítenek, beleértve a villamosenergia-fogyasztást (áram, feszültség, teljesítmény) és a sűrítettlevegő-fogyasztást is (nyomás, áramlás). A vezeték nélküli érzékelőrendszerek a környezeti paramétereket, például a hőmérsékletet, páratartalmat és CO2-tartalmat is regisztrálják. Ezután az előzetesen feldolgozott mérési adatokat rádiós adatátvitellel továbbítják egy bázisállomásra.

Sűrítettlevegő-érzékelő rádiós átvitellel

A projekt során a Festo kidolgozott egy sűrítettlevegő-érzékelőt, amely egyszerre méri a levegő nyomását és áramlását, valamint továbbítja az adatot rádión keresztül egy bázisállomásra. Egy integrált turbinagenerátor-egység, amelyet kis mennyiségű sűrített levegő működtet, helyben biztosítja az elektromos eszközökhöz szükséges villamos energiát.

A webes alkalmazás használatával vizualizált mérési adatok táblagépen is megtekinthetők
A webes alkalmazás használatával vizualizált mérési adatok táblagépen is megtekinthetők

A vezeték nélküli adatátvitel megbízhatósága érdekében a rendszer ismétlődően változtatja az átviteli és fogadási frekvenciákat a más rádiórendszerekkel, például egy már meglévő WLAN-hálózattal történő ütközés megelőzése érdekében (frekvenciaagilis eljárás). Az ESIMA-projekt eredményeit a vezeték nélküli IO-Link kidolgozásában is felhasználják.

Vizualizáció mobil eszközökön

Az összegyűjtött adatokat egy, a projekt keretében kidolgozott internetes alkalmazás segítségével lehet megjeleníteni, így az eredmény megtekinthető mobil eszközökön, például okostelefonokon vagy táblagépeken is. Az adatok bemutatása a felhasználó igényei szerint alakítható. Például egy gépkezelő vizsgálhatja az érzékelők adatait és a gépek állapotát, míg a csoportvezetőt sokkal inkább az energiafogyasztásra és gyártásra vonatkozó statisztikák foglalkoztathatják.

Hatékony energiagazdálkodás

Sűrítettlevegő-érzékelő
Sűrítettlevegő-érzékelő
„Az ESIMA eredményei megmutatják, hogyan rögzíthetők az energiaadatok gazdaságosabban és rugalmasabban – mondta Bernd Kärcher, az ESIMA-projekt vezetője a Festo vállalatnál. – Az adatok rögzítése, rádiós átvitele és mobil eszközökön, webes alkalmazáson keresztül történő vizualizációja hatékony energiagazdálkodást valósít meg az ipar 4.0 keretében.”

Az optimalizált energiafogyasztás mellett az ügyfelek a szervizelés terén is élvezhetik a projekt előnyeit. Mivel az érzékelők automatikusan regisztrálják a normál értékektől való legkisebb eltéréseket is, javítások végezhetők a drága gyártási leállások elkerülése érdekében.

Az ipari és tudományos projektpartnerek részvételével zajló kooperatív projektet a német oktatási és kutatási szövetségi minisztérium (BMBF) támogatta az IKT 2020 kutatási program részeként az „Energiafüggetlen mobilitás – megbízható energiafüggetlen rendszerek nem helyhez kötött emberek számára” területén.

(forrás: Festo/GyártásTrend)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés