hirdetés
hirdetés

Energiatermelés

Berlinben működik az első hibrid erőmű

A GE új berlini hibrid erőművében egy intelligens energiagazdálkodási rendszer biztosítja az áramtermelés igény szerinti szabályozását, ugyanakkor hozzájárul az alacsonyabb szén-dioxid-kibocsátáshoz, javítja az energiahatékonyságot és csökkenti a költségeket.

hirdetés

A GE elsőként hozott létre egy hibrid erőművet a cég Power Conversion üzletágának berlini telephelyén. Az erőműben egy 600 kW teljesítményű napelemrendszerrel, egy 400 kW teljesítményű, rugalmas üzemű Jenbacher kogenerációs gázmotorral, valamint egy innovatív akkumulátoros tároló kombinálásával biztosítják az energiaellátást. Az erőmű intelligens energiagazdálkodási rendszerének köszönhetően az energiatermelés az igényeknek megfelelően rugalmasan szabályozható.

Napjaink energiagazdálkodásában globális trenddé vált a decentralizáció. Az ipar, a közművállalatok, az önkormányzatok és az egészségügyi központok mind olyan megoldásokat keresnek, amelyek alkalmazásával megvalósíthatják az energetikai átállás gazdasági és ökológiai célkitűzéseit, ugyanakkor a megbízható energiaellátást is biztosítani tudják. A jövőt az olyan decentralizált, környezetbarát helyszíni energiatermelő rendszerek jelentik, amelyek rugalmasan reagálnak az energiaigényekre, ugyanakkor kereskedelmileg is életképesek.

Izabela Kielichowska, a GE Közép-és Kelet-Európáért felelős kormánykapcsolati és energiapolitikai igazgatója szerint a megújuló és a hagyományos energiatermelési technológiákat ötvöző hibrid megoldások világszerte egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek. A hőenergia-tároló rendszereket és kis, rugalmas motorokat alkalmazó kombinált hő- és áramtermelő (CHP) erőművek például együtt tudnak működni a szélerőmű- vagy napelemparkokkal, biztosítva a hálózatra való visszatáplálást alacsony energiaigény esetén, emellett olcsóbb hő- és villamos energiával látják el a fogyasztókat. A nehézipar is keresi annak a lehetőségét, hogy megújuló energiaforrásokból elégítse ki energiaszükségletét: már vannak olyan projektek, ahol napenergiát használnak az olajfeldolgozó létesítmények energiaellátására. Lengyelország például hatalmas – és jórészt kiaknázatlan – potenciállal rendelkezik a hibrid megoldások alkalmazása terén. Az ilyen megoldásokkal az üzemeltetők, de főleg a fogyasztók is jól járnának, ráadásul a kiegyensúlyozatlan energiarendszerek jelentette kockázatok is kiküszöbölhetőek lennének.

(forrás: GE Reports)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés