hirdetés
hirdetés

Légmozgás

Az ejtőernyőké lehet a jövő a szélenergia-termelésben

Felszámolhatnák a megújuló erőforrások használatának egyik legnagyobb gyengeségét.

hirdetés

Nemrég fontos mérföldkőhöz érkezett az USA.

Az ország márciusban az erőforrásait már 10 százalékban megújuló energiával fedezte.

A következő években ez az arány csak növekedni fog, de a zöld energiának van egy jelentős gyengesége: erőforrásainak ingadozásai miatt a rendelkezésre álló mennyisége megjósolhatatlan. Ez az állítás a legtöbb környezetbarát megoldás esetében érvényes, a (legalább is az Egyesült Államok berkeiben) legelterjedtebb típusnál, vagyis a szélerőműveknél pedig hatványozottan igaz. A szélturbinák földközeli térségében a légmozgás igencsak szeszélyes. Pár mérfölddel feljebb viszont már erős és stabil szelek uralkodnak, ami ideális az áramtermeléshez.

Csak tudnunk kell kihasználni őket.

A hagyományos propellerekkel lehetetlen „felnőni” az optimális magassághoz. Léteznek olyan elképzelések, hogy ballonokkal a turbinákat fel lehetne juttatni a megfelelő tartományokig, sokkal célszerűbbnek tűnik azonban, ha puszta (ejtő)ernyőket, vagy ha úgy tetszik „sárkányokat” eresztünk fel a fellegekbe.


Pontosabban kettőt belőlük.

A Kite Power Systems egy Egyesült Királyságbeli cég, amely új rendszert fejlesztett ki a szél mozgásában rejlő potenciál kiaknázására. A konstrukciót egy több száz láb magasan ide-oda lengedezve felfúvódó, illetve elernyedő ernyőpár alkotja. Kóválygó táncukkal egy talaj menti generátort működtetnek, amely az ernyők kiterjedésétől függően több kilowatt, illetve megawatt teljesítmény előállítására képes.


Ez a megközelítés számos előnnyel büszkélkedhet a rotoros struktúrákkal szemben. A sárkányokat olcsóbban lehet megépíteni és üzembe helyezni, könnyebben karbantarthatók, valamint a rendszer is sokkal időtálóbb. Jó eséllyel a pányva az egyetlen komponens, amely elszakadhat, ám ez csupán egy acél kábel, könnyen pótolható.

A légmozgás efféle kihasználása jelentheti a kulcsot a szélenergia-termelés elterjedéséhez. A helyszíntől függően, az ernyő alapú generátorok stabil, állandó áramutánpótlással szolgálhatnának az év szinte mindegyik napján.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: Popular Mechanics)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés