hirdetés
hirdetés

A rugalmas gyártórendszerek építőkövei

Automatizálás kis lépésekben

Az átalakuló termelés új feladatok elé állította a gyártóberendezések készítőit, ezáltal a berendezésekben felhasznált részegységek fejlesztőit is.

hirdetés

Manapság nem elég a feladatok végrehajtásának automatizálása vagy az energiafelhasználás optimalizálása – így az üzemeltetési költségek csökkentése –, fontos szemponttá lépett elő a karbantartás egyszerűsítése is. Az ipar 4.0 keretein belül felmerülő igények kielégítésére hívta életre az SMC a Smart Flexibility programot. Ennek keretében mutatunk be néhány olyan eszközt, amelyek használatával tovább növelhető a gyártórendszer rugalmassága, beleértve az eszközbeállítások és a karbantartások rugalmasságát is.

IO-link-es érzékelők és aktuátorok

Az IO-Link-kommunikációt használva egyazon kezelőfelületen keresztül érhetők el a különböző gyártók termékei, távolról végezhető el az eszközök paraméterezése, és ugyanúgy követhetők az eszközök működési adatai. Emellett az IO-Link-es eszközök használatával a karbantartás is egyszerűsödik. Azonnal rendelkezésre állnak a diagnosztikai adatok, és ha úgy alakul, egy meghibásodott egység cseréje is plug & play módon zajlik. Nincs szükség az új egység felparaméterezésére, az IO-Link master automatikusan elvégzi a feladatot.
Ehhez pedig csak egy szinte bármilyen terepibusz-rendszerhez elérhető IO-Link master egységre és az ehhez kapcsolódó terepi IO-Link-es eszközökre van szükség. Az SMC portfóliójában széles skálán mozognak az IO-Link-kommunikációt használó eszközök, lehet az léptetőmotoros hajtásvezérlő, elektropneumatikus nyomásszabályozó, szelepsziget-vezérlő egység, áramlásmérő, nyomásmérő vagy akár aktuátor-pozícióérzékelő szenzor is.

Az SMC EX-600W vezeték nélküli rendszere újfajta kommunikációs technológiát használ
Az SMC EX-600W vezeték nélküli rendszere újfajta kommunikációs technológiát használ

A vezeték nélküli terepibusz-rendszer

Az SMC EX-600W vezeték nélküli rendszere egy újfajta kommunikációs technológiát használ, amely széles spektrumú adatátvitelt használ frekvenciaugratással. Mivel a frekvencia folyamatosan változik, a rendszer érzéketlen a visszaverődésből és más vezeték nélküli eszközök által keltette zajból eredő interferenciára, miközben biztosítja a magas szintű adatbiztonságot. Egy területre több rendszer is telepíthető, valamint hegesztési környezetben is használható. A terepibusz-rendszerhez kommunikációs vezetékkel csatlakozó master egység több, maximálisan 127 slave egységgel képes tartani a kapcsolatot. Mind a master, mind a slave egység kompatibilis az SMC EX-600 sorozatú kommunikációs rendszerével, és ugyanúgy bővíthető digitális és analóg ki- és bemenetekkel, így mindkét egység alkalmas akár mérésadatgyűjtésre, valamint képes szelepszigetek vezérlésére is. A vezeték nélküli EX-600W-rendszer leggyakoribb alkalmazási területei a manipulátorrobotok, hegesztőrobotok, körasztalos berendezések, valamint olyan szállítórendszerek, ahol a mozgó kocsikkal való kommunikáció elengedhetetlen. A vezeték nélküli rendszer használatának egyik nagy előnye a folyamatos kommunikáció a mozgás, illetve elfordulás közben is.

A terepibusz-rendszer digitálisan és analóg is bővíthető
A terepibusz-rendszer digitálisan és analóg is bővíthető

Automatikus szivárgásfigyelés a pneumatikus rendszerekben

Az üzemben hallható sziszegés a sűrített levegős rendszerekben általában energiaveszteséget, ezáltal anyagi veszteséget jelent. A szivárgások helyének felderítése, a szivárgás elhárítása szintén nem költségmentes. Hogyan lehet ezeket a költségeket csökkenteni? A válasz az SMC megoldásával rendkívül egyszerűsödik. Az ALDS (Automatic Leakage Detection System) beépítésével külön-külön monitorozható az egyes pneumatikus aktuátorok és sűrített levegős körök levegőfogyasztása munkavégzéskor, visszajáratáskor és nyugalmi állapotban is. A rendszer így nemcsak a szivárgás mértékéről tud azonnali adatot szolgáltatni, hanem az egyes szivárgások helyét is képes megmutatni. A gyártósorok, berendezések feladata a gyártott termék megfelelő minőségben és adott ütemidő alatt történő legyártása. Nehéz azonban megállapítani, mekkora hatékonysággal történik mindez. Ehhez nyújt segítséget az SMC által fejlesztett Energy Efficiency Software, amely segítséget nyújt a sűrített levegős körök elemeinek méretezéséhez és ellenőrzéséhez, az optimális megoldások kiválasztásához. Az Energy Efficiency Software képes számításokat végezni alkatrész-, berendezés- és üzemi szinten is.

Az SMC Energy Efficiency szoftvere hatékonyabbá teszi a működést
Az SMC Energy Efficiency szoftvere hatékonyabbá teszi a működést

(Cikkünk eredetileg a GyártásTrend májusi lapszámában jelent meg.)

 

(forrás: SMC/GyártásTrend)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés