hirdetés
hirdetés

Alternatív energia

Átlátszó fa sokkal energiatakarékosabb lakásokhoz

Az újonnan kifejlesztett anyag forróságban a hőt elnyeli, és csak hidegebb hőmérsékletek mellett bocsátja vissza a környezetébe.

hirdetés

A svédországi KTH Királyi Műszaki Egyetem kutatói kifejlesztettek egy hőelnyelő faanyagot, amely éppen akkor bocsátja ki magából a foglyul ejtett meleget, amikor arra szükség van. A tudósok azt állítják, hogy a forradalmi, biológiailag lebomló anyag kellőképpen teherbíró ahhoz, hogy a későbbiekben energiahatékonyabb épületeket lehessen felépíteni a felhasználásával. Hőelnyelő képességet polietilén-glikol (PEG) hozzáadásával kölcsönöztek találmányuknak a kutatók. Az így módosított anyag még azelőtt elfogja a meleget, hogy ez a belső teret elérné, és így hűvösebben tartja a lakást. A hőt csak éjjel (vagyis hidegebb hőmérséklet mellett), a PEG megszilárdulásával ereszti be az egyes épületekbe.

Átlátszó fa. A jobb oldali minta épp kibocsátotta magából a hőt, és ezért homályosabb (Forrás: American Chemical Society)
A módosított fa további szembetűnő tulajdonsága, hogy fényáteresztő. Az átlátszóságot úgy sikerült elérni, hogy egy lignin nevű, fényelnyelő komponenst eltávolítottak az anyag sejtjeinek falaiból, majd pedig a fát egy kis akrillal megbolondították, hogy ne szórja össze-vissza a fénysugarakat. A transzparencia nem 100 százalékos, de alkalmas arra, hogy a felhasználó magánéletének közszemlére tétele nélkül is beeresszen némi világosságot a lakásba.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: Daily Mail)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés