hirdetés
hirdetés

Energetika

Áramtermelés testedzéssel

Evezőpaddal gazdagítja tovább áramgeneráláshoz is felhasználható fitneszgépeit egy SportsArt nevű, tengerentúli társaság. A sporteszköz egy órás használatával akár egy asztali számítógép 2,4 órás üzemeltetésére is elég elektromosságot lehet előállítani.

hirdetés

Villamosenergia-termelésre is alkalmas fitneszgépeket gyárt egy SportsArt nevű, amerikai vállalat. A cég ECO-POWR nevű termékvonalába tartozó apparátusok mindegyike akár a befektetetett energia 74 százalékát is át tudja alakítani elektromossággá. Az „izomerőmű-portfóliót” mostanáig egy elliptikus tréner, egy futópad és több rögzített kerékpár alkotta, a 2022-es CES kiállításon azonban bizonyosságot nyert, hogy a gyártó immár egy evezőpaddal is kibővíti a kínálatot.

A G260 nevű berendezés a felhasználó tevékenysége folyományaként keletkezett „tetterőt” egy elektromágneses fékrendszer segítségével konvertálja árammá. Ennyi villamos energiával egy asztali komputer számára például nagyjából 2,4 órás üzemidőt lehet biztosítani.

G260 (Forrás: SportsArt)

Az elektromágneses fékrendszer hasonlóan működik, mint egy elektromos autó regeneratív fékrendszere.

A gázüzemű autók „zabolájának” aktiválásakor a fékbetétek a féktárcsa felületéhez nyomódnak, és ez a mechanizmus állítja/lassítja le a járművet. A beavatkozás nyomán a súrlódás közben hő formájában energia keletkezik, ez az erőforrás azonban kihasználatlan marad, és idővel „köddé válik”.

A regeneratív fékrendszerek mágnest alkalmaznak a belső kerék további mozgásának akadályoztatásához. Az ilyen konstrukciókon belül a frikció közben képződő energia nem vész el, hanem egy belső generátor meghajtásával áramot gerjeszt.

A testmozgás teljesítményét az ECO-POWR vonal termékei végül is egy szabadalmaztatott, beépített inverterrel alakítják át a villamosenergia-hálózatba is visszatáplálható váltakozó árammá.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: Interesting Engineering)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés