hirdetés
hirdetés

Triboelektromosság

Áramtermelés szélenergiával gyaloglás közben

Jóllehet, a Kínai Tudományos Akadémia szakembereinek kicsi, hordható generátorát a légmozgás hajtja, a hagyományos szélturbinákétól radikálisan különbözik a működési elve.

hirdetés

A Kínai Tudományos Akadémia kutatói létrehoztak egy új típusú, hordható áramgenerátort, amely a séta közben szembe jövő szélből szüreteli le az energiát. A fejlesztők szerint a találmány olcsó, és akár LED-ek, illetve kicsi szenzorok működtetésére is alkalmas.

Bár szél hajtja, nem turbina alapú eszközről van szó.

A generátor ezzel szemben a statikus elektromosságot termelő mechanizmushoz hasonlóan, úgynevezett triboelektromos hatáson keresztül gyűjti be az energiát. E jelenség lényege, hogy az anyag annak köszönhetően tesz szert elektromos töltésre, hogy egy másik anyagtól elválik. Jelen esetben egy csőben két plasztik szalag tölti be az aktív komponensek szerepét. Amikor a levegő a csövön áthalad, a szalagok ide-oda-, s mint ilyenek olykor egymáshoz csapódnak. Az áramot akkor ragadják és raktározzák el, amikor érintkezésbe lépnek:

Az ötletgazdák szerint a nanogenerátor már 5,8 kilométer per órás szélben is működőképes. Karra csatlakoztatva, állítólag már pusztán gyaloglással is rá lehet venni a villamos-energia termelésre. Ezzel együtt a szerkezet számára az optimális szélsebesség 14,3 és 28,8 kilométer per óra között mozog. Ez azt jelenti, hogy például inkább biciklizés közben lehet maximálisan kihasználni a benne rejlő lehetőségeket.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: New Atlas)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[260424] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés