hirdetés
hirdetés

Okosvárosok

Áramtermelés intelligens útfelülettel

A rajtuk áthaladó járművek mozgásából energiát generáló okosútszakaszokat terveznek Angliában.

hirdetés

Energiatermelő okosutak kifejlesztésébe fogtak a Lancasteri Egyetem Mérnöki Tanszékének kutatói.

A technológia lényege, hogy az utak a rajtuk közlekedő járművek mozgását átalakítják piezoelektromos árammá, és ezt az energiát a melléjük kihelyezett akkumulátorokba továbbítják. Az így betakarított áramot többek között utcai lámpák, útjelzések, légszennyezettség-mérő készülékek, illetve születőben levő kátyúk detektálására kialakított szenzorok működtetésére is fel lehetne használni. Az intelligens utak emellett az elhaladó járművek sebességére és típusára, illetve a forgalom áramlására vonatkozó adatok begyűjtésére is alkalmasak lehetnének.

Forrás: 123rf

A kutatás vezetője, Mohamed Saafi professzor így fogalmazott:

„Ez egy nagyon izgalmas projekt, amelynek keretében olyan új, intelligens útfelületeket fogunk kifejleszteni, amelyek maguk gyűjtik be a saját szerkezeti integritásukat és a forgalom áramlását figyelő szenzorok működtetéséhez szükséges energiát. Ezek a felületek az általuk nyújtott értékes adatfolyamokkal az autópályák üzemeltetését és a karbantartását is segíthetnek jelentősen hatékonyabbá tenni. Úgy látjuk, hogy a következő generációs, energiabetakarító útfelületek a jövő intelligens városainak fontos részei lesznek.”

A kutatók most kifejezetten az angliai Aylesbury nevű város közúti rendszerére szabott okos-infrastruktúrát fognak kidolgozni. A tervet ezt követően számítógépes szimulációval le is fogják tesztelni, hogy az energiatermelő szakaszok optimális számát és helyét meghatározhassák.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: The Engineer)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[246077] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés