hirdetés
hirdetés

Automatizálás

ABB vezérlés a Transzanatóliai Földgázvezetéken

Az ABB integrált szoftvermegoldásokat szállít a távközlési és folyamatirányítási rendszerekhez, amelyek felügyelik, biztosítják és vezérlik az 1850 km hosszú gázvezeték működését.

hirdetés

Az ABB az azerbajdzsáni földgázt közvetlenül Európába szállító, 1850 km hosszúságú Transzanatóliai Földgázvezeték (TANAP) építése kapcsán nagy volumenű megbízást nyert el. A megbízás értelmében az ABB vezérlési infrastruktúrát fog szállítani, amely a biztonságos és megbízható üzemelést szolgálja a vezeték teljes élettartama során.  Az ABB aláírta a szerződést a TANAP-pal, a megrendelés pedig a negyedik negyedévben bekerült a rendelésállományba.

A 11 milliárd dollár költségű vezeték két másik gázvezetéket fog összekötni: a török-grúz határon a dél-kaukázusi gázvezetékhez, majd a görög határnál az Adria-gázvezetékhez csatlakozik. A gáz a Kaszpi-tengeri Şah Deniz II. gázmezőről érkezik, és Olaszországban lép be az európai gázhálózatba. A földgáz a 45 milliárd dolláros tervezett költségű Déli Gázfolyosó központi részét alkotó TANAP-on halad át Törökországon. A Déli Gázfolyosó fontos részét képezi Európa jövőbeni stratégiai energetikai infrastruktúrájának.

Kibővített operátori munkaállomás (EOW) az ABB System 800xA irányítástechnikai rendszerében (forrás: ABB)
Kibővített operátori munkaállomás (EOW) az ABB System 800xA irányítástechnikai rendszerében (forrás: ABB)

Az ABB folyamatirányítási, távközlési, csővezeték-felügyeleti és biztonsági rendszereket fog szállítani. Ebben szerepelnek száloptikai kábelek is, amelyek a vezetékek mentén szállítják majd az adatokat. A csővezeték vezérlését és automatizálását az ABB piacvezető System 800xA folyamatautomatizálási rendszere fogja biztosítani. A szoftvermegoldások integrálják a felügyeleti, vezérlő- és adatgyűjtő (SCADA) rendszereket és a telekommunikációt, amelyek szabályozzák a gázáramlást, érzékelik a szivárgást és a behatolást, továbbá a létesítmény biztonsága és védelme érdekében zárt láncú televíziós közvetítést tesznek lehetővé.

Az ABB már jelentős referenciával rendelkezik ezen a területen, számos szoftvermegoldást szállított hasonló projektekhez, beszállítóként vett részt például a dél-kaukázusi gázvezeték építésében, valamint az Azerbajdzsánt a Mediterrán-tenger vidékével összekötő Baku–Tbiliszi–Ceyhan kőolajvezeték megvalósításában.  A térségben futó, 4500 km-nél is hosszabb gázvezetéket az ABB System 800xA rendszere fogja vezérelni, így ez a rendszer őrködik majd Európa éves gázigényének megközelítően 5%-át kitevő gázmennyiség biztonságos szállítása felett is.

A Déli Gázfolyosó jellemzőit bemutató infografika itt tekinthető meg.

(forrás: ABB/GyártásTrend)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

Fileok

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés