hirdetés
hirdetés

Zöld Energia

Beelőz a zöld energia a briteknél

Az Egyesült Királyságban a megtermelt áram tekintetében jövőre végleg alulmaradhat az atomenergia a zöld alternatívákkal szemben. A fosszilis „rosszfiúkkal” már nehezebb lesz elbánni.

hirdetés

Nagy Britanniában, a megtermelt árammennyiséget tekintve a megújuló energiaforrások lassan megelőzik a nukleáris erőműveket. A zöld megoldások 2010-ben még 6,8, 2013-ban viszont már 14,9 százalékos arányban vették ki a részüket az Egyesült Királyság villamosenergia-ellátásából. A nukleáris energia – a maga 19 százalékos részesedésével – lassú visszaesést mutat 1995-höz képest (ekkor épült utoljára atomerőmű az országban), amikor Nagy-Britannia áramellátásáért még több mint 25 százalékban a nukleáris energia volt a felelős.

2013-ban a megújuló erőforrásból nyert villamos energia harmadát szárazföldi szélerőművek állították elő a szigetországban. Ugyanerre az évre a „szélsebes” emelkedést magáénak tudó, tengeri változat már 21 százalékra küzdötte fel magát. A múlt héten ugyanakkor jóváhagyták egy 1100 négyzetkilométert lefedő, 400 turbinából álló szélerőműpark megépítését is, amellyel csaknem kétharmadával kívánják növelni a meglévő, tengeri szélerőműparkok 4000 megawattos termelőkapacitását. Az Egyesült Királyságban 2010 óta 14,5 milliárd fontot költöttek szélturbinákra, melyeknek köszönhetően ugyanakkor 35 000 munkahelyet is létrehoztak.

Szélerőműpark a tengeren (Fotó: Shutterstock)

„A szél[energia] az elmúlt 12 hónapban már több napon felülteljesítette a nukleáris energiaforrásokat” – állítja a szélalapú és a tengeri energiatermelés iparágát képviselő RenewableUK részéről Gordon Edge. „Gyorsan szűkül a szakadék. A következő év végére a megújuló energiaforrások már végérvényesen megelőzhetik a nukleáris megoldásokat.”

Bár az Egyesült Királyságban számos, további környezettudatos alternatívával (biomassza, vízerőművek, napenergia) találkozhatunk, a szigetországban változatlanul a fosszilis tüzelőanyagok viszik a prímet. A megtermelt áram 37 százalékát továbbra is a szén-, 28 százalékát pedig a földgázalapú megoldások szolgáltatják.

Csökkenő károsanyag-kibocsátás

A brit kormány Nemzeti Statisztikai Hivatala (Office of National Statistics) szerint az Egyesült Királyság jól halad az Európai Unió részéről az ország számára megszabott zöldenergia-politikai követelmények teljesítése felé. E kívánalmak egyébként az áramtermelés mellett a közlekedést és a fűtést is szabályozzák.

Az utóbbi 20 évben a britek stabilan földgázt használtak az épületek fűtéséhez, hiszen a lakások számának növekedését a fokozottabb energiahatékonyság ellensúlyozni tudta. A közlekedés, mint az utóbbi negyed évszázad legtöbb energiát elhasználó ágazata, továbbra is „olajmeghajtással” működik.

A britek energiafogyasztása ugyanakkor már egy jó ideje csökkenő tendenciát mutat, és az utolsó három évben vissza is esett az 1980-as szintre. Ez az ipar csituló energiaéhségének és az egyre energiahatékonyabb technológiáknak köszönhető. A leírtak következtében Nagy-Britannia széndioxid-kibocsátása az 1990-es csúcshoz képest 22 százalékot esett vissza, pedig azóta az ország a hazai össztermékében még az inflációs hatásoktól megtisztítva is 66 százalékos növekedést tudott elkönyvelni magának.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: New Scientist)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés