hirdetés
hirdetés

Energiaszolgáltatás

A világ első ökohatékony gázzal szigetelt kapcsolóberendezése

Ökohatékony gázt alkalmazó innovatív technológiát szállított az ABB Svájc vezető villamosenergia-szolgáltató cége, az ewz számára. 

hirdetés

Az energetika és az automatizálási technológia területén széles körben ismert ABB jelentős áttörést ért el a gázszigetelésű kapcsolóberendezések technológiai fejlesztése terén azáltal, hogy üzembe helyezte a világ első olyan nagy- és középfeszültségű gázszigetelésű (GIS) kapcsolóberendezés-egységeit, amelyekben új, ökohatékony gázkeveréket alkalmaz, amely alternatívája a széles körben használt, de üvegházhatást okozó SF6 gáznak.

A villamos kapcsolókat, biztosítóbetéteket vagy megszakítókat tartalmazó kapcsolóberendezés feladata, hogy vezérelje, védje és leválassza az energiahálózatban lévő villamos berendezéseket. A kapcsolóberendezések az energetikai lánc minden szegmensében megtalálhatóak. Kapcsolóberendezéseket alkalmaznak – különböző feszültségszinteken – az energiatermelésben, a villamos energia szállításában, elosztásában éppúgy, mint a fogyasztói oldalon. A nagy- és a középfeszültségű kapcsolóberendezéseket általában a villamos energia szállítása és elosztása terén alkalmazzák; feladatuk, hogy biztosítsák a hálózat megbízhatóságát, megfelelő hatásfokát és biztonságát.

Új gázkeveréket használnak

Az ABB az új, ökohatékony kapcsolóberendezésben az SF6 gázzal szemben alternatívát kínáló gázkeveréket használ szigetelő közegként, illetve a nagyfeszültségű kapcsolóberendezésnél kapcsolóközegként. A fluor-keton alapú, az SF6-tal szemben alternatívát nyújtó gázkeverék egy vegyület, amelyet a 3M-mel folytatott együttműködés keretében kapcsolóberendezés-alkalmazásokhoz fejlesztettek ki. Az új gázkeverék globális felmelegedési potenciálja (GWP) majdnem 100%-kal alacsonyabb az SF6 hasonló értékénél, miközben a gázkeverék alkalmazása esetén nem kell engedményt tenni a berendezések minősége és megbízhatósága terén. Az új gázkeverék alkalmazásával felére csökkenthető a gázszigetelésű (GIS) kapcsolóberendezések teljes élettartamára számított, szén-dioxid-egyenértékre vetített kibocsátás. A kibocsátás másik fele a nyersanyagokból, a gyártásból és a hőveszteségekből ered. 

Az új technológia kedvező ökológiai hatásai (forrás: ABB)
Az új technológiának kedvezőek az ökológiai hatásai (forrás: ABB)

Az ABB a 170/24 kV-os kapcsolómezőket Svájc vezető villamosenergia-szolgáltató cégének, az ewz-nek szállította, amely azokat a most korszerűsített, 3x50 megavoltamperes (MVA) zürichi alállomásba építette be. Ez a zürichi alállomás látja el villamos energiával a város északi, illetve annak egyik legsűrűbben lakott részét is, ez utóbbi 50 000 ember lakhelye, és itt található Zürich legnagyobb rendezvénycsarnoka és ipari vására is. Ezen az alállomáson a kapcsolóberendezésen kívül az ABB által szállított alacsony zajteljesítmény-szintű, nagy hatásfokú teljesítménytranszformátorokat, valamint alállomás-automatizálási, védelmi és vezérlési rendszereket is telepítettek.

A 15 méterrel a terepfelszín alatt létrehozott, meglepő kialakítású GIS alállomás az 1949-ben épült kültéri, légszigetelésű készülékekből felépített alállomást váltja ki. Az alállomás korszerűsítése nyomán a régi alállomás által elfoglalt tér 70%-a szabaddá válik más fejlesztési célok számára, és ezzel együtt a városkép is szebb lesz.

Évtizedek óta sikeres eljárás

„Az ABB a világ első nagyfeszültségű gázszigetelésű berendezését 1967-ben telepítette, ugyancsak az ewz számára. A ma elért sikerünk tovább erősíti cégünk nagy múltra visszatekintő innovációs és technológiai hírnevét és a két vállalat közötti kapcsolatokat” – mondta Bernhard Jucker, az ABB Energetikai Termékek divízió elnöke. A kísérleti berendezés sikeres üzembe helyezése utat nyit további ökohatékony kapcsolóberendezések jövőbeni kifejlesztése előtt, és erőfeszítéseink középpontjába ismét a technológiát helyezi, amely kulcsfontosságú eleme az ABB Next Level stratégiájának is.”

Az SF6 gázt fizikai tulajdonságai miatt a villamosenergia-ipar már évtizedek óta és széles körben használja dielektromos szigetelőközegként és áram-megszakítás céljára. A sűrített SF6 gáz használata elősegíti a gázszigetelésű kapcsolóberendezések biztonságos és megbízható működését, és lehetővé teszi, hogy jelentősen csökkenjen a kiépített kapcsolóberendezések helyigénye. Azonban az SF6 üvegházhatást okozó gáz, ezért az életciklusa során körültekintő, gondos kezelést igényel, aminek komoly költségvonzata van, különösen olyan esetekben, amikor az elöregedett alállomási berendezéseket lecserélik.

Az ABB úttörő volt a nagyfeszültségű gázszigetelésű berendezések kifejlesztésében az 1960-as évek közepén, és ebben az innovatív technológiában továbbra is vezető szerepet tölt be a 6,6-1200 kV-ig terjedő, a villamos technológiát teljes mértékben átfogó termékpalettájának köszönhetően. A nagy-, és középfeszültségű gázszigetelésű technológiában elért piacvezető pozíciójának eredményeképpen az ABB közel 300 000, világszerte működő gázszigetelésű berendezéssel rendelkezik. Ez a legújabb műszaki áttörés segít a széndioxid-kibocsátás további csökkentésében a villamos rendszer hatásfokának és rendelkezésre állóságának megőrzése mellett.

(forrás: ABB/GyártásTrend)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés