hirdetés
hirdetés

Zöld energia

A vertikális tengelyű szélturbináké lehet a jövő

Az Oxford Brookes Egyetem egyik új kutatása szerint a vertikális tengelyű turbinákból álló szélerőműfarmok zöldenergia-termelés tekintetében a jelenlegi komplexumoknál sokkal hatékonyabbak lehetnek.

hirdetés

Joachim Toftegaard Hansen, a jelentés vezető szerzője szerint a vízszintes tengelyű turbinákból (HAWT) álló szélparkok egyik nagy gyengesége, hogy az első sorban felsorakozó rotorok a légmozgásban turbulenciát generálnak, ami a mögöttük magasodó szélgenerátorok teljesítményét visszafogja. Míg a „frontvonalon” robotoló egységek a szél kinetikus energiájának akár a felét is árammá tudják alakítani, a hátsó szélkerekek általában már csak 25-30%-os hatékonysággal dolgoznak.

Forrás: Oxford Brookes Egyetem

Hansen és munkatársai több mint 11 500 órányi komputeres szimuláció eredményeit elemezték, hogy a termelékenység növeléséhez valamilyen alternatív technikát találjanak. A szakemberek ezen analízis nyomán jutottak arra a következtetésre, hogy a függőleges tengelyű rotorok (VAWT) használata sokkal célszerűbb lehet. A kalkulációk azt sugallják, hogy az ilyen kialakítású, kompaktabb turbinák szoros elrendezésben méretes együttesekbe sűrítve még ösztönzőleg is hatnak egymásra, és akár 15 százalékkal is feltornászhatják a társaik produktivitását.

Dr. Mahak Mahak, a cikk társszerzője a technológiát vizsgáló metódussal kapcsolatban azt mondta, hogy a légáramlatok fizikája területén a komputációs módszerek használatának jelentőségét nem szabad alábecsülni. A tudós szerint az ilyen típusú tanulmányok elvégzése csupán töredéke a hatalmas kísérleti létesítmények telepítéséének, és különösen nagy segítséget nyújt az optimális hatékonyságú kialakítás megtervezésében.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: Interesting Engineering)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[270928] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés