hirdetés
hirdetés

Alternatív energia

50 ezer milliárd forintos napenergiaparkot építhetnek

Megvalósítása esetén a beruházás rengeteget enyhíthetne Szaúd-Arábia energiaellátásának földgáz- és kőolajfüggőségén.

hirdetés

Egy SoftBank nevű óriásvállalat és Szaúd-Arábia azt tervezik, hogy 200 milliárd dollárból (mai áron nagyjából 50 ezer milliárd forintból) közösen megépítik a világ legnagyobb napenergiaparkját. Az elméletileg 100 000 munkahelyet teremtő létesítmény 200 gigawatt energiát állíthatna elő.

A tervezett farm jól szimbolizálja Szaúd-Arábia azon erőfeszítéseit, hogy megpróbál minél többet enyhíteni olajfüggőségén.

A királyság már régóta napirenden tartotta a megújulóenergia-projektek elindítását, de a miniszterei csupán tavaly kezdtek érdemi lépéseket tenni az ügyben.

A kép illusztráció (Forrás: 123rf)

Ha megépítik, a naperőmű csaknem megtriplázhatja az ország energiatermelő kapacitását, amely 2016-ban 77 GW-ra rúgott, és kizárólag földgázra és kőolajra támaszkodott.

Masayoshi Son, a SoftBank alapítója és az ambiciózus vállalkozások lelkes támogatója riportereknek ezt mondta: „A királyságban nagyon sok a napsütés, óriási a beépíthető területe, rengeteg remek mérnöke és kiváló munkaereje van, de ami a legfontosabb, kitűnő és nagyratörő elképzelésekkel rendelkezik”.

Apropó, víziók, a vállalat már tavaly bejelentette, hogy Szaúd-Arábia kormányával együtt létrehoztak egy Vision Fund nevű technológiai alapot. A maga rongyos 93 milliárd dollárjával nem lesz elég a hatalmas szoláris projekt finanszírozására, de a költségek egy részét azért fedezni tudja majd.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: Engadget)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés