hirdetés
hirdetés

Energetika

300 méter magas, vertikális szélfarmok

Hatalmas úszó szélturbinarendszer koncepcióját mutatta be egy Wind Catching Systems (WCS) nevű, norvég vállalat. A kolosszális építmény elméletileg a világ legnagyobb egyedi turbináinál évente ötször több tiszta energiát képes megtermelni.

hirdetés

A több mint 1000 láb (324 m) magas turbinatömböket sok (a grafikákon nem kevesebb, mint 117) kisebb szélkerék alkotja. Ezek a turbinák egy, az óceán fenekéhez kikötött, úszó platformon egymás hegyére-hátára állítva egy függőleges irányban messze az égbe nyúló struktúrában vannak összekapcsolva.

 A WCS szerint a blokkokon belül robotoló, kisebb rotorok a legtermetesebb turbináknál 40–43 kilométer per óra feletti szélsebesség mellett már sokkal termelékenyebbek.

A norvég cég azt állítja, hogy egyetlen függőleges szélfarmmal 80 000 európai háztartás áramszükségletét lehetne kielégíteni.

Windcatcher (Forrás: Wind Catching Systems)
Windcatcher (Forrás: Wind Catching Systems)

A Windcatcher elnevezésű rendszerek robusztus komponensek helyett, sok kicsi – és így könnyebben kezelhető – alkotórészből állnak. Éppen emiatt, amikor az úszó platform a helyére került, az építkezés fennmaradó részét már a darukhoz hasonló óriásgépek nélkül, „a fedélzeten” is el lehet végezni, ráadásul a rácsos kialakítás a folyamatos karbantartást is lényegesen megkönnyítheti.

A WCS a North Energy és a Ferd nevű befektetési társaságok támogatásával az Aibel elnevezésű, offshore szélenergiát szolgálató céggel és az IFE Energiatechnológiai Intézettel közösen fejlesztette ki a technológiát. Bár a megoldás rendkívül ígéretes, a rendszer prototípusának megjelenésével, illetve az első telepítésekkel kapcsolatban a tervezők egyelőre nem osztottak meg bővebb információt a publikummal.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: New Atlas)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés