hirdetés
hirdetés

Zöld energia

2025-ig felszámolja szénerőműveit az Egyesült Királyság

A feladat nem lesz könnyű, tekintve, hogy az ország az energiaellátásának harmadát szénből fedezi.

hirdetés

Az Egyesült Királyság azt tervezi, hogy 2025-ig az összes megmaradt széntüzelésű erőművét bezárja.

A kormány célkitűzéséről Amber Rudd energiaügyi és éghajlatváltozási miniszter számolt be egy jelentős beszédben, Londonban, az Építőmérnöki Intézet előtt.

„Részünkről a villamos energiához köthető kibocsátáscsökkentést illetően a legnagyobb és legköltséghatékonyabb hozzájárulás az lehet, ha a széntüzelésű erőműveinket gázra cseréljük” – mondta Rudd. 

„Amennyiben ezt a lépést megtesszük, mi leszünk az egyik első fejlett ország, amely teljesíti azt a kötelezettségvállalást, mely szerint a szenet a teljes rendszerből kiiktatja.”

A szén-dioxid elkülönítésére és tárolására szolgáló rendszerek nélküli szénerőművek használatát 2023-ig korlátozni fogják, és 2025-ig végleg beszüntetik a működésüket.

Fotó: Shutterstock

A folyamat kivitelezése nem lesz könnyű feladat. Jelenleg az Egyesült Királyság a villamosenergia-ellátásának közel egyharmadát szénből fedezi. Rudd szerint a szén és a tisztább források közötti átmenethez a megújuló energia nem lesz elég.

„Meg kell mutatnunk, hogy az alacsony széndioxid-kibocsátásra történő átváltás költséghatékony is lehet, elősegíti a gazdasági növekedést, és megfizethető energiaárakat generál” – állította Rudd. – „Rendkívül fontos, hogy a következő 10 évben új gáztüzelésű erőműveket építsünk."

Rudd állítása alapján a kormány dolgozni fog azon, hogy a palagáz-lelőhelyek feltárását célzó beruházásokat támogassa, így is csökkentve az Egyesült Királyság függőségét a földgáz importjától. Mindezek mellett a jövőben várhatóan a nukleáris energia is sokkal meghatározóbb áramforrás lesz az országban.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: Forbes)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés