hirdetés
hirdetés

Energiafogyasztás

2017-ben töviről hegyire kizöldül a Google

Az óriásvállalat már nagyon közel áll azon céljához, hogy az irodáit és adatközpontjait immár 100 százalékban megújuló erőforrásokkal működtesse.

hirdetés

Egy keddi blogbejegyzésben Urs Hölzle, a Google rangidős alelnöke közölte, hogy valamikor 2017-ben a cég már kizárólag nap- és szélenergia felhasználásával fogja kielégíteni áramszükségleteit.

„A 2,6 gigawatt szél- és napenergiára tett kötelezettségvállalásunkkal világszinten pillanatnyilag mi vagyunk a megújuló erőforrások legnagyobb vállalati felvásárlója" – írta Hölzle.

Az egészben persze van egy kis bökkenő, mivel a nap- és szélenergia időjárásfüggő, és így a Google létesítményei nem működhetnek mindig kizárólag az általuk megtermelt árammal.

Hölzle azonban mindenkit megnyugtat, hogy a cég többletenergiát termel, és így ilyen esetekben minden adott a zavartalan működéshez.

Az adatközpontok megrögzött energiazabálók, de a Google azt állítja, hogy az ő rendszerei 50 százalékkal hatékonyabbak az ipari standardnál.

Ma már pénzügyi előnyei is vannak a váltásnak: „Az utóbbi hat évben a szél- és a napenergia 60, illetőleg 80 százalékkal olcsóbb lett, ami azt bizonyítja, hogy a megújuló erőforrások egyre inkább a legolcsóbb megoldást jelentik.” – írta Hölzle.

A Google 2010-ben vágott bele a zöldenergia-projektbe, és világszerte több mint 3,5 milliárd dollár értékben 20 hasonló jellegű beruházásban is részt vett, ideértve például a Kelet-San Francisco-i szélerőműparkot, továbbá a chilei Atacama-sivatagban felhúzott naperőművet is.  

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: MarketWatch)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés