hirdetés
hirdetés

CAD/CAM/PLM

Xdesign, az új generációs CAD-szoftver

A Dassault Systèmes Solidworks az egyesült államokbeli Dallasban tartott éves világtalálkozóján mutatta be a 3D-s gépészeti tervezőszoftverének új generációját.

hirdetés

Az év elején tartott négynapos rendezvény keretében a Solidworks-közösség megismerhette a Solidworks Xdesignt, amely az asztali gépeken futó, zászlóshajó Solidworks CAD-programmal szemben felhőalapú, és bármilyen laptopon, illetve mobil eszközön fut majd. A tervek szerint idén májusban kerül ki a bétaverzió, és a szoftver a jövő év folyamán válik elérhetővé a nagyközönség számára.  

Xdesign az iPaden (forrás: SolidWorks)
Xdesign az iPaden (forrás: SolidWorks)

Fontos kiemelni, hogy az Xdesign és a Solidworks felhőben történő elérése két különböző dolog, hiszen az utóbbi csupán a sztenderd asztali szoftver virtuális megjelenítése a felhőszerveren. Ezzel szemben az Xdesign a Dassault Systèmes Solidworks által újonnan alkotott 3D-s parametrikus szilárdtest-modellező szoftver, amely 3DExperience Platform – azaz a Solidworks Parasolidtól eltérő – modellezőmagot használ. A két rendszer abban is különbözik, hogy az Xdesign a felhőben lévő adatbázisban fogja tárolni az adatait, és ez az adatbázis nem fájlokra épül, ezét nem követi a Solidworks-fájlok formátumát.  

Első helyen az együttműködés

Az elmúlt három évben a Solidworks két felhőalapú terméket is piacra dobott, a Conceptual Designert és az Industrial Designert. Mindkét termék esetében a fejlesztők az együttműködést tartották szem előtt, hogy a tervezés során ne az egyes elemeken vagy alkatrészeken legyen a hangsúly, hanem az ötletek gyors megragadásán, a közös koncepciófejlesztésen, a kommunikáción és a megosztáson. Az Xdesign ezeknek a programoknak a folytatása, tanulva az elmúlt évek hibáiból, és továbbfejlesztve az összegyűjtött tapasztalatokat. A cél egy olyan teljes értékű CAD-rendszer létrehozása volt, amely egy böngészőalapú alkalmazás, kiválóan működik mobil eszközökön, és nem igényel letöltést.

Kishore Boyalakuntla, a Solidworks termék- és portfóliófejlesztési vezetője így beszélt az új szoftverről: „Azt szeretnénk, hogy az Xdesign pontosan olyan funkciókkal rendelkezzen, mint az asztali verzió, és lehetővé tegye az ügyfelek számára, hogy egy tervezési folyamatot az elejétől a végéig végigvigyenek éppen úgy, ahogy azt az asztali gépüknél tennék. Tisztában vagyunk vele, hogy ez nem az egyik napról a másikra fog történni, és időbe telik majd a finomra hangolás, de azon vagyunk, hogy ez minél gyorsabban és hamarabb bekövetkezzen.”

Változó tervötletek, vázlatokból modellek

Kishore Boyalakuntla azt is elmondta, hogy a Solidworks a Dassault Systèmes más termékfejlesztői csapataival együttműködve dolgozik azon, hogy felgyorsítsák az Xdesign fejlesztéseit. A böngészőn futó Xdesign a teljes körű CAD-szolgáltatás mellett új képességekkel is bővül majd, amelyek a Dassault Systèmes más termékeinek funkciói közül kerülnek ki. Így a tervek szerint a szoftver tartalmazni fogja ugyanazt a vázlatkészítő technológiát, amelyet a Solidworks Industrial Design. Ez a funkció lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy szabadkézi rajzukból egy intelligens alkalmazás segítségével valódi vázlatok készüljenek, a majdnem körök pontos körré váljanak, a majdnem egymást érintő vonalak pedig összeérjenek.

A Scribble Sketch-funkció a Xdesignban
A Scribble Sketch-funkció a Xdesignban

Az Xdesignban ezt a funkciót Scribble Sketchnek (vázlatfirkának) nevezik, amely az Industrial Designernél egyszerűbb vázlatkészítő eszköz, és a mobil eszközön ujjal rajzolt vázlatokban is felismeri a köröket vagy íveket, ami az így készült rajzoknál igazán fontos. Ha a felhasználó elégedett a vázlattal, elmentheti modellként, később pedig bővítheti, és további tulajdonságokat adhat neki.

Tervezési javaslat – kéznél van a segítség

Az ötletek gyors megragadása és lejegyzése mellett az új szoftverben a tervekhez nyújtott segítség kap még nagy szerepet. Gian Paolo Bassi, a Solidworks elnöke úgy fogalmazott, hogy az Xdesign által a számítógépes támogatás új jelentést nyert a CAD-rendszerekben. Ezt az új funkciót egy kameraállvány rögzítőjének tervezésén mutatta be, ahol a terhelést az Xdesign javaslatára módosította, hogy az állvány stabilan álljon.

Tervezési javaslat a terhelés módosítására
Tervezési javaslat a terhelés módosítására

Minden esetben a felhasználó dönti el, hogy él-e a tervezési javaslattal, és tovább rajzolhatja a vázlatát úgy, hogy azok megfeleljenek a tervezési elvárásoknak. A tervezési javaslat ereje abban rejlik, hogy a szoftver a tervezés során nemcsak jelzi, hogy valami probléma van, hanem szimulálja is, és tanácsot ad, hogy hogyan érdemes a modellt változtatni ahhoz, hogy például a terhelés kiegyensúlyozott legyen.

Kapocs az asztal és az online környezet között

Az Xdrive egy olyan alkalmazás, amely a Dassault Systèmes 3Dexperience Platformjára épül, és bár hasonlóan működik majd, mint a Dropbox, sokkal több annál. Az Xdrive egy kapocs, amely összeköti az Xdesignt és az asztali Solidworksöt. A felhasználó „fogd és vidd” módszerrel beteszi fájljait az Xdrive-ba, és az automatikusan feltöltődik a felhőalapú tárolórendszerbe, ahonnan aztán egy asztali alkalmazással megosztható.

A Solidworks 2017 már tartalmazza majd az Xdrive-funkciót
A Solidworks 2017 már tartalmazza majd az Xdrive-funkciót

A felhőalapú fájlmegosztás növeli és meggyorsítja az együttműködést, hiszen ha egy felhasználó belép az Xdrive-ba, a rendszer minden fájlt frissít a gép és a felhő között. Mialatt a felhasználó bejelentkezve dolgozik, a rendszer folyamatosan frissíti az Xdrive adatait, így más felhasználók is – akikkel megosztottuk a fájljainkat – a legutolsó verzióval dolgozhatnak. Mivel ez a funkció teljesen integrálódni fog a Solidworksbe, lehetővé fogja tenni a felhasználók számára, hogy a népszerű eDrawings-alkalmazáson keresztül megnézhessék a fájlokat. Ez még gördülékenyebbé teszi a közös munkát, hiszen így elég a fájl elérésének linkjét e-mailben elküldeni, a címzettnek pedig nincs szüksége letöltésre vagy bejelentkezésre, csak rákattint a linkre, és már szerkesztheti is a terveket. Természetesen a hozzáféréseket lehet változtatni, és csak a fájlok megtekintését engedélyezni.

Az Xdrive fogja biztosítani a Xdesign felhőalapú tervezői környezete és a hagyományos Solidworks-rendszer közötti kapcsolatot. Különösen akkor, ha a tervezőcsapatok mindkét megoldást használják, az Xdrive teszi lehetővé az átjárhatóságot a két rendszer között, amelyen keresztül megoszthatják a fájljaikat.

Változik a használat módja

Az új generációs CAD-szoftver kialakításával azonban nem az átfogó és széles körben elterjedt Solidworks-megoldásokat kívánják felülírni, hanem rugalmasságot és választási lehetőséget adni a felhasználóknak, hogy akik böngészőben és mobil eszközökön szeretnének tervezni, megtehessék.

Ezek az új alkalmazások pedig előrevetítik a szoftver használatának változásait is. Természetesen a hagyományos, követéssel rendelkező szoftvervásárlás és licencelés megmarad, hiszen a szoftver megvásárlása és előfizetése hatalmas értékkel és piaci előnnyel bír. Azonban emellett megjelenik majd egy új megoldás, az időszakos licenc opciója. Itt a felhasználók eldönthetik, hogy egy negyedévre vagy akár hosszabb időre béreljék a Solidworksöt, ami a felhasználók egy részének még nagyobb rugalmasságot kínál. Továbbá már elérhetők a Solidworks-próbaverziók online, amelyek a tervek szerint 14 nyelven lesznek letölthetők.

Az új technikai megoldások jól mutatják, hogy a Solidworks fejlesztői lelkesen dolgoznak azon, hogy a tervezést személyessé és valódi élménnyé tegyék. Ebben a folyamatban pedig hatalmas szerepe van a Solidworks-közösségnek, amelynek tagjai kérdéseikkel, javaslataikkal és elvárásaikkal alakítják, bővítik és fejlesztik a szoftverek funkcióit, hogy azok valóban a felhasználók érdekeit szolgálják.

(forrás: Eurosolid/GyártásTrend)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés