hirdetés
hirdetés

Ipar 4.0

Térbeli pozíció érzékelése szenzorral

Térbeli pozíció érzékelésére alkalmas újgenerációs ipari szenzort fejlesztettek Budapesten. 

hirdetés

A globális piacon jelenlévő szenzorgyártók és a gyártási, valamint logisztikai rendszereket forgalmazó vállalatok (OEM) adott iparágakra specializált rendszereket gyártanak (pl. gyártósorok, szállító- és raktárkezelést végző rendszerek), viszont megfelelő mértékű innovációs potenciál hiányában nem képesek lépést tartani a rohamos technológiai fejlődéssel. Mozgásszabályozó rendszereikben nagyszámú optikai szenzort (encodereket) alkalmaznak pozíció meghatározásra és egyéb mérésekre, amelyek főként inkrementális kódolást alkalmaznak. Ezen megoldások technológiai korlátai miatt komoly nehézséget jelentett korábban a folyamatosan felmerülő felhasználói elvárásoknak való megfelelés és termékeik következő generációjának kifejlesztése.

A fenti korlátok leküzdésére a megvalósult fejlesztési projektjükben egy radikálisan új működési elven alapuló, szubmikron pontosságú, abszolút pozíció mérésre alkalmas optikai szenzort (SpaceNC) fejlesztett a ProDSP Technologies Zrt. A másfél év alatt megvalósult fejlesztési projekt eredményterméke egy pozíció mérésre alkalmas ipari szenzor (SpaceNC) prototípusa. A projekt során kifejlesztésre kerültek az eszköz elektronikai, optikai és mechanikai elemei, valamint a valós működési környezet szimulációját végző demonstrációs, valamint az eszköz karakterizációjára szolgáló karakterizációs platform.

Szenzor NYÁK
Szenzor NYÁK

Demonstrációs platform
Demonstrációs platform

Az alkalmazott új paradigmának köszönhetően az optikai szenzorok piacán a SpaceNC lesz az egyetlen olyan multi-dimenzionális, nagysebességű szenzor, amely választ ad a legújabb piaci kihívásokra és a létező megoldásokhoz képest jelentősen nagyobb funkcionalitást biztosít:

  • A térbeli, multi-dimenzionális, szub-mikron pontosságú abszolút pozíciómérésnek köszönhetően minőségi információt szolgáltat, növeli a megbízhatóságot és a biztonságot, ezáltal hatékonyabbá válik a hibák detektálása.
  • A moduláris kialakításnak köszönhetően széles körben használható és testre szabható a különféle alkalmazási területeknek megfelelően, ennek következtében a szokásosnál lényegesen nagyobb gyártási példányszám érhető el és olcsóbban előállítható, mint a piacon található optikai kódolók.
 
Trapp Henci
a szerző cikkei

(forrás: ProDSP )
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés