hirdetés
hirdetés

CAD

Speciális szerszámtervezés egyszerűen

Ha a sablontól eltérő, speciális szerszámgeometriára van szükség a megmunkáláshoz, a feladat teljes mértékben kezelhető a DELMIA-ban.

hirdetés

A Dassault Systèmes 3DExperience platformjával támogatott DELMIA (Digital Enterprise Lean Manufacturing Interactive Application) szoftver gyártástervező modulja biztosítja a felhasználok számára a forgácsoláshoz szükséges szerszámok alapmodelljeit. Ezeket a sablonszerszámokat egy párbeszédablakon keresztül mindenki a saját igényeinek megfelelően testre tudja szabni, amelynek során nemcsak méretinformációkat, hanem javasolt technológiai paramétereket is rögzíteni lehet. Ebből adódóan nem kell minden operációnál manuálisan megadni az értékeket, hanem a szoftver a szerszámnak megfelelően automatikusan kitölti azokat. E funkcióval egy komplett vállalati katalógus építhető ki a sablonszerszámokból, ami a későbbiekben jelentősen felgyorsítja a tervezői munkát.

Vannak azonban olyan esetek, amikor a sablontól eltérő, speciális szerszámgeometriára van szükség  a megmunkáláshoz. Ezeknél a pontos maradékanyag-számítás garantálásához elengedhetetlen a valós geometriával történő kalkuláció. Ellenkező esetben a gyártás során a szerszám akár a beállított fogásmélységnél nagyobbal is dolgozhatna, ami könnyen szerszámtöréshez vezethet.

A DELMIA-ban teljes mértékben kezelhető ez a feladat. Kiindulásként itt is egy sablonszerszámot kell létrehozni, majd ehhez kell hozzáadni az új geometriákat. Ennek során célszerű az interneten elérhető szerszámmodelleket felhasználni, és azoknak a kontúrjait átemelni, mivel ezzel jelentős mennyiségű idő takarítható meg. A szoftverben külön definiálható a lapka és a szerszámszár rész. Ezt követően a megmunkálási környezetben meg kell adni, hogy melyik új geometria végez forgácsoló munkát, és el is készült a speciális szerszám, amely már teljes értékű eszközként működik a megmunkálástervezésben. Az így létrehozott egyedi szerszámgeometria az anyagleválasztási szimulációkban és az ütközésvizsgálatok során tényleg valós eredményeket ad, ezzel megelőzhető a szerszámok károsodása. (x)

Kattintson, ha kiváncsi, hogy a CAD-Terv Mérnöki Kft. milyen más megolásokkal tudja támogatni az ipari szerszámkészítést!

Személyesen is találkozhat velünk 2015. május 12–15. között a Mach-Tech-en, a Hungexpo A pavilonjának 104/A  standnál, ahol kollegáink még több személyes tanáccsal várják az éreklődőket.

(forrás: CAD-Terv)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés